Pohditko, missä voi hiihtää Oulussa? Oulun laajassa hiihtolatuverkostossa latuja on noin 350 km, mikä on enemmän, kuin esimerkiksi Levillä. Oulussa hiihtokausi kestää yleensä marraskuusta vappuun. Tässä artikkelissa esittelemme Oulun parhaat hiihtomaastot, tarvittavat varusteet ja sen, miksi hiihtäminen Oulussa on elämys, jota et halua jättää väliin.
Parhaat hiihtomaastot Oulussa
Oulu tarjoaa monipuolisia hiihtoreittejä, jotka sopivat kaiken tasoisille hiihtäjille. Oulun seudun suosituimpien maastohiihtoreittien joukossa ovat Auranmajan hiihtoreitit, Sankivaaran hiihtoreitit, Virpiniemen hiihtoreitistö, Iinatin reitistö ja Köykkyrin reittiverkosto Kempeleessä. Hiihtoreitit kytkeytyvät toisiinsa yhdyslatujen avulla, minkä ansiosta Oulussa pääsee hiihtämään helposti myös ilman autoa. Maasto on yleisesti ottaen tasaista ja helppoa hiihtää, mutta vauhdikkaita mäkiä löytyy erityisesti Sankivaaran vaaralenkiltä ja Virpiniemestä. Tarkista Oulun seudun latujen kunnossapitotilanne netistä. Alla kooste Oulun parhaista laduista.
1. Virpiniemen hiihtoreitit
Virpiniemen hiihtokeskus sijaitsee meren äärellä kauniissa hiekkaharjumaastossa noin 23 kilometrin päässä Oulun keskustasta. Osa Virpiniemen latureiteistä kulkee mäkisessä maastossa.
Hiihtostadionin läheisyydessä mutkittelevat kilpaladut ovat pituudeltaan noin 1, 2, 3 ja 5 km mittaiset, ja ne ovat maastoiltaan mäkisiä. Kilpaladut ovat leveitä, joten vapaalla hiihtotavalla on tilaa hiihtää ja ohittaa. Lisäksi stadionilta pääsee suosituille 5 ja 10 kilometrin mittaisille kuntolenkeille, jotka suuntautuvat stadionilta pohjoiseen ja kulkevat kauniissa mäntyvaltaisessa mäkimaisemassa. Virpiniemestä on latuprofiililtaan tasainen latuyhteys Haukiputaan kirkonkylälle ja Kiviniemeen. Kilpaladut ja kirkonkylälle suuntautuva latu ovat valaistuja.
10 kilometrin kuntoladulta on opastettu noin 2 km mittainen latuyhteys Runtelin laavulle, joka sijaitsee noin 30 metriä korkealla Runtelinharjulla. Laavun läheisyydestä aukeaa maisemat Perämerelle. Harjulla sijaitseva laavu nuotiopaikkoineen on suosittu retkikohde ympäri vuoden.
Yksi Oulun suosituimmista pulkkamäistä sijaitsee Virpiniemessä. Virpiniemen hiihtostadionin läheisyydessä on nuotiopaikkoja ja polttopuita, joten myös makkaranpaisto onnistuu Virpiniemessä.
Osoite: Virpiniementie 525
2. Auranmajan hiihtokeskus
Auranmajan hiihtokeskus on suosittu koko perheen hiihtoreitistö Oulussa. Tarjolla on eri mittaisia hiihtolenkkejä: 0,5 km, 1 km, 2 km, 3 km ja 5 km. Lyhyemmät lenkit ovat tasaisia ja helppoja ja soveltuvat siksi myös esimerkiksi pienille lapsille. 3 ja 5 km lenkillä on myös mäkiä. Ladut ovat valaistuja.
Auranmajan koiralatu on koiran kanssa hiihtäjille tarkoitettu 4,8 km pituinen reitti, joka lähtee parkkipaikan pohjoispäädystä. Auranmaja kytkeytyy Oulun latuverkostoon siten, että Auranmajalle pääsee yhdyslatua pitkin Niittyaron ja Kaijonharjun suunnalta, Ruskotunturilta ja Heikinharjusta.
Auranmajan latukahvila on auki talvisesonkina viikonloppuisin päiväsaikaan. Kahvilan suosituin annos on herkullinen munkki kaakaon kera. Majan vieressä on pulkkamäki sekä nuotiopaikka laavuineen.
Osoite: Alakyläntie 634, 90540 Oulu
Kuva: Auran majan hiihtoreitit kulkevat havumetsässä.
3. Sankivaaran hiihtokeskus
Sankivaaran hiihtokeskus sijaitsee Sanginsuussa noin 16 kilometrin päässä Oulun keskustasta. Sankivaaran hiihtokeskuksen hiihtoladut ovat leveitä ja hyvin hoidettuja. Sankivaaran hiihtoreitit yhdistyvät Kiekon lenkin kautta Kivikkokankaalle ja Sanginjoen yli Tervareitistölle.
Sankivaaran ladut ovat valaistuja lukuun ottamatta ns. takalenkkiä, joka kiertää hiihtostadionin länsipuolelta. Hiihtokeskuksessa voi harjoitella ampumahiihtoa, sillä sieltä löytyy täysmittainen ampumahiihtorata. Sankivaaran hiihtokeskus saa nimensä hiihtokeskuksen reitistön alueella sijaitsevasta mäestä, Sankivaarasta, joka tarjoaakin Oulun parhaimmat mäkitreenimahdollisuudet hiihtäjille.
Oulun noin 1 kilometrin mittainen ensilumenlatu tehdään Sankivaaran hiihtostadionille joka syksy (Nikulantie). Sankivaarassa pääsetkin hiihtämään jo alkutalvesta. Vuonna 2024 ensilumenlatu avattiin 8.11.2024. Latu tehdään kesän yli säilötystä lumesta. Seuraa latujen kunnossapitotilannetta verkosta ja katso Sankivaaran latukamera.
Tullessasi autolla Sankivaaraan, voit jättää autosi joko Kiekonmajan pysäköintialueelle (Kiekonmajantie), stadionin alueelle (Nikulantie) tai Mikonmäentien parkkipaikalle (Mikonmäentie 201, 90660 Oulu).
4. Köykkyrin hiihtoreitistö
Köykkyrin talviurheilukeskus sijaitsee Kempeleessä noin 1 kilometrin päässä kauppakeskus Zeppelinistä ja tarjoaa monipuolisen talviurheilukokonaisuuden koko perheelle. Hiihtoladut lähtevät Köykkyrin laskettelukeskuksen kahden parkkipaikan läheisyydestä. Valaistut kilpaladut ovat lyhyempiä, ja ne mutkittelevat laskettelurinteen liepeillä. Pidemmät reitit suuntaavat kauniiseen suomaisemaan ja metsikköön.
Köykkyrin reiteistä suosituin lienee Marjakammin laavulle suuntaava reitti, joka kulkee läpi avaran suomaiseman. Marjakammista voi jatkaa matkaa pidemmälle Pertin lenkille. Koiran kanssa hiihtäjät voivat suunnata noin 6,5 kilometrin mittaiselle koiraladulle. Kempeleen Köykkyristä pääsee yhdyslatuja pitkin hiihtämällä Ouluhallille saakka Linnakankaan ja Kaakkurin kautta ns. seutureittiä pitkin. Hiihtoreittien varrella on opasteita. Katso myös Kempeleen pidempien latujen kartat ja Köykkyrin kilpalatujen kartat.
Köykkyrissä on pulkkamäki lapsille ja nuotiopaikka laavuineen. WC löytyy Köykkyrin urheilutalosta, josta voi ostaa myös laskettelulippuja.
Osoite: Pyrinnöntie 5, Kempele
5. Iinatin hiihtoreitistö
Iinatin hiihtoreitistö on Oulun keskustaa lähinnä sijaitseva latu, sillä ladulle liittymään pääset yhdyslatua pitkin jo Raksilasta Ouluhallin kupeesta. Iinatin lenkki on noin 8,8 kilometriä pitkä. Latukokonaisuus on melko tasainen, mutta matkan varrella on pieniä mäkiä. Mäkitreenistä kiinnostuneet voivat poiketa Iinatin lenkiltä lyhyelle Ellinmaan lenkille, joka mutkittelee pienen mäen päällä. Iinatin lenkiltä pääset yhdyslatuja pitkin Kaakkurin liikuntamaahan ja Kempeleen Köykkyriin asti. Reitistö on valaistu. Auton voi parkkeerata esimerkiksi Hiirosen urheilupuiston parkkipaikoille.
Osoite: Urheilupuistontie, Oulu.
6. Jääladut Oulun seudulla
Perämeren jäälle tehtävät jääladut ovat suosittuja hiihtopaikkoja Oulussa. Aukealla ja tasaisella merijäällä on helppo hiihtää kevättalven auringosta nauttien. Jääladut tehdään ainoastaan silloin, kun jäätilanne sen sallii. Tarkista jää- ja latutilanne ennen jäälle menoa.
7. Jäälatu Vihiluodon ja Oritkarin välillä
Oulun Oritkarin ja Vihiluodon välille tehdään säiden salliessa jäälatu ja retkiluistelureitti. Jääladun kunnossapidosta vastaa Vihiluodon kyläyhdistys, joka myös tiedottaa ladun olosuhteista Facebook-sivuillaan. Autot voi parkkeerata joko Vihiluodon Torpan (Torpankuja 16, 90440 Kempele) läheisyyteen tai Poikkimaantien ja Oritkarinkujan risteyksen läheisyydessä sijaitsevalle Oritkarin parkkipaikalle.
8. Liminganlahden jäälatu
Liminganlahden jäälatu lähtee Virkkulasta Liminganlahden luontokeskukselta ja suuntaa pohjoiseen kohti Oulunsaloa. Autot voi parkkeerata luontokeskuksen parkkipaikalle. Luontokeskuksessa on kahvila, WC ja lasten suosima toiminnallinen lintumuseo. Latu tehdään jäätilanteen salliessa. Tarkista ladun kunnossapitotiedot etukäteen. Tuuleen kannattaa varautua ottamalla mukaan myös paksumpaa vaatetta.
Osoite: Rantakurvi 6, 91900 Liminka
9. Tervareitin hiihtolatu
Oulujokilaakson Tervareitistön hiihtolatu kulkee Oulun Sankivaarasta Rokuan kansallispuistoon asti ja on siten noin 100 kilometrin mittainen. Reitille pääsee liittymään useasta kohtaa, kuten muun muassa Oulun Sankivaarasta, Ylikiimingintien varren parkkipaikalta, Muhoksen Päivärinteestä, Muhoksen Korkalanvaarasta, Muhokselta Montan voimalaitokselta, Muhoksen Pällistä, Utajärven kirkonkylältä sekä Rokuan kansallispuistosta. Reitti kulkee monipuolisissa maisemissa.
Matkan varrella on avaria suomaisemia, vanhoja metsiä, hiekkaharjumaisemia ja Oulujoen jokiuoman vartta. Reitin varren laavut ja Kallioselän autiotupa ovat kaikkien vapaassa käytössä.
Reitti muistuttaa tervantynnyreiden kuljettamisesta tervaveneillä jokea pitkin Kainuusta Oulujokea pitkin Oulun tervahoviin, josta terva kuljetettiin myyntiin maailmalle. Reitti ajetaan kevättalvisin. Katso reitin kunnossapitotiedot ennen lähtöäsi.
Kuva: Tervareitin varrella on upeita suomaisemia.
10. Oulunsalon Kisakangas ja lentokentän ympäryslatu
Oulunsalon Kisakankaan ladut mutkittelevat kumpuilevalla mäntykankaalla. Maasto sopii helppoutensa ansiosta mäenlaskuun totutteleville. Ladut ovat pituudeltaan 1, 2, 3 ja 5 km mittaisia. Yhdyslatuja pitkin on pääsy Niemenrantaan (4,5 km) ja Salonpäähän (4,5 km). Kisakankaan latujen välittömässä läheisyydessä sijaitseva lentokentän ympäryslatu on yhteensä 10,4 km mittainen. Reitti on tasainen ja aukea, joten varaudu tuuleen ja keväisin myös auringonpaisteeseen. Auton voi parkkeerata joko Papinjärven uimarannan parkkipaikalle tai Kisakankaan parkkipaikalle (Papinjärventie).
Kuva: Kisakankaan ladut ovat mukavan kumpuilevia.
Latukartat Oulun seudun laduille
Oulun seudun laduille on useita eri karttoja. Oulun seudun ladut on koostettu oulu.fluentprogress-sivustolle, josta löytyy latujen kunnossapitotiedot. Kyseiseltä sivulta löytyy kartat Oulun, Haukiputaan, Ylikiimingin, Kiimingin, Yli-Iin, Utajärven, Muhoksen ja Kempeleen laduille. Kempeleellä on lisäksi omia tarkempia latukarttoja Kempeleen alueelle ja Köykkyrin kilpaladuille. Limingan ladut löytyvät puolestaan sivulta liminka.fluentprogress.fi. Oulujokilaakson Tervareitistölle on saatavissa pdf-muotoinen kartta sekä karttasovelluksen kartta.
Kuva: Ote Oulun seudun latujen kartasta. Lähde: Fluent Oulu.
Varaa opastettu hiihtoretki Tervareitistölle
Järjestämme myös opastettuja hiihtoretkiä Oulujokilaakson Tervareitille. Oppaan kanssa hiihtäessä sinun ei tarvitse huolehtia eksymisestä tai reittivalinnoista, ja pääset kokemaan Tervareitistön erämaamaisemat turvallisesti. Suosituimmat kohteemme ovat Kallioselän kämppä ja Matkajärven laavu.
Tarvittavat varusteet
Hiihtämiseen tarvitaan muutamia perusvarusteita, jotta kokemus olisi mahdollisimman miellyttävä:
- Sukset, sauvat ja monot: Valitse sukset, sauvat ja monot hiihtotyylistäsi riippuen. Perinteinen tyyli sopii paremmin rauhalliseen hiihtoon ja vasta-alkajille, kun taas vapaa tyyli sopii vauhdikkaampaan menoon ja liukkaille hangille.
- Kerrospukeutuminen: Pohjoisen kylmässä ilmastossa kerrospukeutuminen on avainasemassa. Hengittävät ja lämpimät vaatteet pitävät sinut lämpimänä ja mukavana. Nopeammille hiihtolenkeille kannattaa pukea vähemmän vaatetta ja hitaammille lenkeille enemmän.
- Pipo ja hanskat: Lämpimät ja hengittävät varusteet pitävät pään ja kädet suojassa kylmältä.
- Juomapullo ja eväät: Pitkille lenkeille kannattaa ottaa mukaan riittävästi juotavaa ja energiaa antavia eväitä.
Paras aika hiihtää Oulussa
Hiihtokausi Oulussa alkaa yleensä marraskuussa, kun ensilumi sataa maahan, ja jatkuu aina huhtikuun loppuun asti. Parhaat hiihtoajat sijoittuvat usein tammi-maaliskuulle, jolloin lunta on runsaasti ja ladut ovat parhaimmillaan. Kevätauringon alla hiihtäminen on erityisen nautinnollista, kun päivät ovat pidempiä ja lämpötila miellyttävämpi.
Oulu hiihtokohteena
Oulun vahvuuksia hiihtokohteena ovat sen monipuoliset ladut, hyvä saavutettavuus ja kattavat palvelut. Oulun alueelta löytyy runsaasti majoitusvaihtoehtoja, jotka tekevät pidemmänkin hiihtoloman suunnittelusta vaivatonta. Lisäksi Oulun keskustan monipuoliset ravintolat ja kaupat täydentävät hiihtopäivän erinomaisesti.
Talviurheilun riemua
Hiihtäminen Oulussa tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden nauttia Pohjois-Suomen luonnosta ja talviurheilun riemusta. Oli sitten kokenut hiihtäjä tai vasta-alkaja, Oulun monipuoliset hiihtomahdollisuudet ja upeat maisemat tekevät siitä täydellisen kohteen talviseikkailulle. Ota sukset mukaan, suuntaa laduille ja koe hiihtämisen ilo Oulussa!
Jutun kuvat: Oulunmatka.fi ja Pixabay