Ruusu

Hupisaarten kaupunginpuisto eli Ainolanpuisto

Ainolanpuistossa on mukavaa tekemistä koko perheelle. Oulun sydämessä sijaitseva Ainolanpuisto on vehreä keidas, joka tarjoaa vierailijoilleen mahdollisuuden rentoutumiseen, kulttuurielämyksiin ja luonnon rauhasta nauttimiseen. Tässä artikkelissa kerromme parhaat vinkit ajanviettoon Ainolanpuistossa.

Oululaisten rakastama Hupisaarten kaupunginpuisto eli Ainolanpuisto sijaitsee Oulun keskustan tuntumassa Oulujoen suistossa. Tämä historiallinen puisto on yksi Oulun vanhimmista ja tunnetuimmista viheralueista, ja sen monipuoliset nähtävyydet ja aktiviteetit tekevät siitä suosikkikohteen niin paikallisille kuin matkailijoillekin. Puisto koostuu useista saarista, joiden välissä virtaa pieniä puroja. Saaret yhdistyvät toisiinsa valkoisten puusiltojen kautta. Ainolanpuiston nimi on peräisin Ainolan huvilasta, joka sijaitsi Hupisaarilla. Ainolan huvila oli koristeellinen hirsihuvila, ja se sijaitsi entisen Pohjois-Pohjanmaan museon paikalla. Huvila paloi vuonna 1929.

1. Piknik

Ainolanpuisto on yksi Oulun parhaista piknikpaikoista. Hoidetuilla nurmialueilla voit levittää piknikvilttisi, pelata vaikkapa mölkkyä tai muita pihapelejä ja nauttia kesän lämpimistä päivistä. Puiston kukkaistutukset tuovat miellyttävää tunnelmaa, ja vanhat puut tuovat sopivasti varjoa niille, jotka tahtovat suojaan auringolta.

Kuva: Ainolanpuisto on suosittu piknik-paikka Oulussa.

2. Suihkulähteet

Ainolanpuisto sijaitsee Oulujoen suistoalueella, minkä ansiosta vesi on jatkuvasti lähellä. Puiston keskivaiheilta rannan tuntumasta on näkymä suistoalueen suihkulähteille. Oulujoen suiston suihkulähteet ovat Alvar Aallon sommittelemia. Suihkulähteitä voi ihailla eri kulmista, mutta suosituin paikka sijaitsee puiston keskellä lasten leikkipaikan ja Alaköökin talon läheisyydessä.

Kuva: Oulujoen suiston suihkulähteet ovat Alvar Aallon sommittelemia.

3. Oulu-kirjaimet

Oulu-kirjaimet sijaitsevat Ainolanpuistossa veden äärellä. Maamerkin sijainti valittiin äänestyksellä. Yhteiskuva Oulu-kirjaimien kanssa on mukava muisto. Kirjaimet ovat ekobetonia. Ne ovat kaksi metriä korkeat ja 60 senttimetriä paksut. Taustalla oleva vesistö ja suihkulähteet toimivat lisäksi kauniina taustana.

Kuva: Oulu-kirjaimet sijaitsevat Ainolanpuistossa.

4. Kasvihuoneet

Puiston keskivaiheilla sijaitsevat Oulun kaupungin ympäristöpalveluiden kasvihuoneet ovat avoinna yleisölle maksutta. Sisällä on trooppinen tunnelma ja kukkivia kasveja. Kasvien ihailu on mukavaa kesäpäivän tekemistä koko perheelle, ja sisälle on helppo poiketa.

5. Hupisaarten kesäteatteri

Vuonna 2019 rakennetulla Hupisaarten kesäteatterilla järjestettävät näytökset ovat mukava tapa viettää kesäiltaa. Teatterissa on paikat 300 katsojalle ja se on arkkitehtuuriltaan moderni. Hupisaarten kesäteatterin on suunnitellut Janne Laukka, Aino Aras ja Tuomas Niemelä.

Kuva: Hupisaarten kesäteatteri on suosittu kesäteatteri ja kaunis rakennus Oulussa.

6. Hupisaarten keskusleikkipuisto

Leikkipuistosta löytyy laitteita kaikenikäisille lapsille. Pienemmät leikkivät mielellään hiekkalaatikolla ja kiikkuvat, kun taas isommille löytyy liukumäkiä ja pyöriviä laitteita. Leikkikentän ympärillä olevat puut tuovat varjoa kentän reunoille. Lähistöllä sijaitsevasta Alaköökin talosta löytyy WC, jossa on myös lastenhoitopöytä. 

Kuva: Ainolanpuiston keskusleikkipuistossa on mukavaa tekemistä lapsille.

7. Lasten pulkkamäki

Talvella Hupisaarten keskusleikkipuiston viereinen pieni mäki on mieluisa mäenlaskupaikka monille lapsiperheille. Mäki on valaistu värivaloilla hämärän aikaan, ja se sopii kokonsa puolesta myös perheen pienimmille.

8. Kahvila ja jäätelökioski

Ainolanpuistossa on tunnelmallinen kahvila ja jäätelökioski. WC löytyy Alaköökin talosta.

Kuva: Syksyn väriloistoa.

9. Katsele kaloja

Hupisaaren puroihin on istutettu vuodesta 2018 alkaen taimenia. Puroista onkin mahdollista bongata kaloja. Hankkeen takana on Luonnonvarakeskus, joka tekee myös tutkimusta aiheesta. Kaloja voi nähdä myös läheisellä kalatiellä. Hupisaarten alueella kalastus on kielletty.

10. Ruusutarha

Ainolanpuiston ruusutarhan kukat loistavat useissa eri väreissä. Kukkapenkit ovat hyvin hoidettuja ja ilo silmälle. Paikka sopii mainiosti myös valokuvaukseen. Ruusujen kukinta-aika on pitkä, ja osa niistä kukkii vielä syksylläkin.

Kuva: Ruusutarhan ruusut ilahduttavat.

11. Koirapuisto

Puiston pohjoisosassa sijaitsee koira-aitaus, joka on yhteinen pienille ja isoille koirille. Aitaus sijaitsee kuusikossa ja on siten varjoisa ja viileä kuumanakin kesäpäivänä.

12. Oulun taidemuseo

Oulun taidemuseo sijaitsee Ainolanpuiston vieressä vuonna 1922 rakennetussa Nahkatehdas Åströmin tehdasrakennuksessa. Museo keskittyy nykytaiteeseen, ja näyttelyt ovat vaihtuvia. Taidemuseon yhteydessä on museokauppa ja taidekahvila.

13. Ainolanpuiston patsaat

Ainolanpuiston patsaat sijaitsevat puiston eteläosassa. Kuluva aika -patsaat tulivat Ainolanpuistoon vuonna 2005 Oulun 400-vuotisjuhlan kunniaksi. Taideteos on ystävyyskaupunki Siófokn lahjoittama. Merikosken muusat -patsas on graniittia, ja sen on suunnitellut Terho Sakki.

Kuva: Kuluva aika -patsas Oulun Ainolanpuistossa.

14. Nuotiopaikka

Ainolanpuiston virallinen nuotiopaikka löytyy veden ääreltä Oulu-kirjaimien läheisyydestä. Nuotiopaikalla on penkkejä ja pöytä ruokailua varten. Ota omat puut mukaan.

15. Kauniit vesielementit

Ainolanpuistossa voi nauttia veden läheisyydestä. Puisto sijaitsee Hupisaarten alueella, ja saarten välissä virtaa kauniita puroja. Purojen solina luo miellyttävän äänimaailman, ja puistossa käymisestä tulee virkistävä kokemus. Oulun Taidemuseon viereinen oja peilaa kauniisti näkymään kaupungin suuntaan.

Kuva: Oulun Taidemuseon viereinen oja peilaa kauniisti näkymään kaupungin suuntaan.

16. Kukkaistutukset

Keväällä ja kesällä kukkaloisto on parhaimmillaan, ja syksyn väriloisto puolestaan houkuttelee valokuvaajia ja luonnon ystäviä. Kukkaistutuksia on erityisesti Paratiisisaarella puiston keskivaiheilla, Kiikkusaaressa, sekä puiston pohjoislaidalla Merikosken kalatien äärellä. Ainolanpuisto tarjoaakin monipuolisen ja kauniin ympäristön, jossa voi nauttia luonnon ihmeistä ympäri vuoden.

17. Käytännön tietoa

Ainolanpuisto sijaitsee kävelymatkan päässä Oulun keskustasta, ja sinne on helppo saapua joko jalan, pyörällä tai julkisilla kulkuvälineillä. Puistoon ei ole pääsymaksua vaan se on ilmainen. Se on avoinna ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä. Tämä tekee siitä helposti saavutettavan ja houkuttelevan kohteen niin lyhyille vierailuille kuin pidempiaikaisellekin ajanvietolle.

Jutun kuvat: Oulun matka