Metsästys Oulun seudulla – katso vinkit!

Oulun seutu tarjoaa metsästäjille ainutlaatuisen ja monipuolisen maaston, jossa luonnon rauha ja jännityksen hetket kietoutuvat saumattomasti yhteen. Oulun seudulla on runsaasti valtion metsästysmaita, joissa voivat metsästää myös matkailijat, jotka eivät kuulu paikallisiin metsästysseuroihin. Pohjois-Suomi on tunnettu upeista ja laajoista metsästysmahdollisuuksistaan, joissa niin aloittelevat kuin kokeneetkin metsästäjät pääsevät kokemaan ikimuistoisia hetkiä. Metsästys on mukavaa tekemistä syksyllä, sillä pääset nauttimaan luonnossa samoilusta ja ruskan upeista väreistä, sekä kenties maukkaasta riistaruoasta. 

Metsästysmaastot Oulun seudulla

Oulun seudun metsästysmaastot ovat vertaansa vailla. Alueen vehreät metsät, laajat suot ja vaihtelevat vesialueet muodostavat täydellisen ympäristön monenlaisten riistaeläinten asuinsijoille. Maasto on yleensä ottaen melko tasaista ja suovaltaista. Vesistöjä on paljon, ja meri tuo oman ainutlaatuisen metsästysympäristön esimerkiksi hylkeen ja pienpetojen pyyntiin. Jokainen metsästysreissu tarjoaa uudenlaisia haasteita ja elämyksiä, jotka sytyttävät adrenaliinin ja jättävät muistoja, joihin voi palata yhä uudelleen.

Kuva: Oulun seudulla on useita erinomaisia metsästysalueita, jonne myös matkailijat pääsevät.

Missä voi metsästää Oulun seudulla?

Oulun seudulla on useita erinomaisia metsästysalueita. Voidaksesi metsästää, sinun ei tarvitse välttämättä kuulua Oulun seudun metsästysseuroihin. Voit metsästää valtion omistamilla mailla, joita Oulun seudulla on runsaasti: esimerkiksi Oulussa, Muhoksella, Utajärvellä, Yli-Iissä ja Vaalassa. Valtion metsästysmaat painottuvat Pohjois-Suomeen, ja Pohjois-Pohjanmaalla niitä on runsaasti. Täällä onkin loistavat mahdollisuudet metsästykseen myös matkailijoille! Tutustu valtion metsästysmaakarttoihin etukäteen. Alla parhaat vinkit Oulun seudun metsästysalueisiin.

Pienriistan metsästys valtion mailla Oulun seudulla:

  • Muhos: Pällin läheiseltä metsästysalueelta voit metsästää pienriistaa, kuten metsäjänistä, teereä ja vesilintuja. Alue on helposti saavutettavissa Oulusta käsin, sillä matkaa on noin 46 kilometriä. Maastoltaan alueelta löytyy helppokulkuisia mäntykankaita, pieniä mäkiä, järvi, ojia sekä soita. Alueella on nuotiopaikkoja ja laavuja. Laavut sijaitsevat alueen koillisosassa (Patalikon laavu) ja lähellä Pällintietä (8300) Ojankankaalla. Hyvin varusteltu Matkajärven laavu sijaitsee metsästysalueen ulkopuolella noin 1 km päässä alueen länsirajasta. Laavun läheisyyteen pääsee ajamaan Soidinmaantien metsäautotietä pitkin. Metsäautoteiden kunto vaihtelee.
  • Yli-Ii: Yli-Iissä on viisi eri metsästysaluetta, jotka sijaitsevat Ii-joen pohjoispuolella. Alueelta voi metsästää pienriistaa, kuten metsäkanalintuja, metsäjänistä ja vesilintuja. Maastoltaan alueelta löytyy laajoja ojittamattomia ja ojitettuja soita, mäntykankaita ja järviä. Alueen poronhoito tulee huomioida erityisesti, jos metsästät koiran kanssa.
  • Utajärvi: Utajärven pienriistan metsästysalue on laaja ja monipuolinen. Se koostuu suoalueista, metsistä ja vesistöistä. Utajärveltä voit pyytää metsäjänistä, vesilintuja ja metsäkanalintuja, kuten teeriä ja metsoja. Myös majavaa esiintyy alueen puroissa ja joissa. Alueen poronhoito tulee huomioida erityisesti, jos metsästät koiran kanssa. Kirkaslammen laavu on myös metsästäjien käytössä.
  • Vaala: Vaalan pienriista-alue on laaja, ja se koostuu useista eri osista. Se kattaa vesistöjä, talousmetsiä ja soita. Vaalan metsästysalueelta voit pyytää metsäkanalintuja, pienpetoja ja vesilintuja. Alueella on useita laavuja ja autiotupia. Laavuja ovat Laajalammen laavu, Suonperän takalaavu, Myllykosken laavu ja Monisaarisen laavu. Autiotupia ovat Suonperän autiotupa, Latvakankaan autiotupa ja Otermanjärven päivätupa.

Hirvenpyynti Oulun seudulla

Oulun seudulla hirvenmetsästys on suosittu ja arvostettu harrastus. Hirvenmetsästys vaatii käytännössä metsästysseurueen tai kuulumista metsästysseuraan. Hirvien jäljittäminen vaatii taitoa, kärsivällisyyttä ja usein hirvikoiran, mutta palkintona on unohtumaton kokemus ja mahdollisesti saaliiksi saatu hirvi. Alueen laajat metsät tarjoavat ihanteelliset olosuhteet tälle jännittävälle metsästysmuodolle.

Oulussa ja Oulun lähiseudulla hirvenmetsästystä voi harrastaa valtion mailla useilla eri alueilla.

  • Oulu, valtion hirvenmetsästysalueet:
    • Hirvisuo
    • Hangaslampi
    • Hirvasvaara
    • Sulaoja
    • Murtomaa
    • Siiransuo
  • Ii, valtion hirvenmetsästysalueet:
    • Iso-Saarisuo
    • Sipulimaa
    • Myllykangas
    • Lapinharju
    • Hangaslampi
    • Hirvasvaara
    • Jänessuo
    • Kivijoki
    • Puutiosuo
    • Lavasuo
    • Sulaoja
  • Utajärvi, valtion hirvenmetsästysalueet:
    • Siiransuo
    • Saari-Sorsua
    • Koirakangas
    • Hevosvaara
    • Oterma
  • Vaala, valtion hirvenmetsästysalueet:
    • Potku
    • Latvakangas
    • Parttuainen
    • Oterma
    • Kuvajanrimpi
    • Teerisuo

Kuva: Oulun seudulla on lukuisia hyviä hirvenmetsästyspaikkoja.

Hylkeenpyynti Oulun seudulla

Oulu tarjoaa hyvät mahdollisuudet harmaahylkeen eli hallin pyyntiin. Hylkeenpyyntiä harrastetaan Oulussa meren jäällä kevättalven loppupuolella. Kokemus on arktinen ja ainutlaatuinen. Hylkeenpyynti on erittäin vaativa metsästysmuoto, joka vaatii harjoittelua. Ampumismatkat ovat pitkiä, sillä hylkeet voivat säikähtää ihmisen lähestyessä. Näin ollen kiväärin on oltava kunnollinen ja ampumataito harjaantunut.

Metsästystä harrastetaan kevätjäillä, jotka heikkenevät kevättä kohti. Näin ollen on tarpeellista varustautua asianmukaisilla varusteilla, joita ovat esimerkiksi pelastautumispuku / kuivapuku, valkoinen lumipuku, naskalit ja potkukelkka. Hylkeennahasta voi tehdä vaatteita, kuten rukkasia, lakkeja ja liivejä. Hylkeen lihaa voi käyttää ruuanlaitossa esimerkiksi karjalanpaistilihana. Hylkeenmetsästyskausi alkaa 16. huhtikuuta ja päättyy 31. joulukuuta. Metsästää voi maa- ja metsätalousministeriön antamien asetusten mukaisesti alueellisen kiintiön rajoissa.

Sorsastus

Vesilintujen pyytämiseen parhaat maastot Oulun seudulla ovat Vaalassa, Utajärvellä, mutta niitä voi pyytää myös Muhoksella ja Yli-Iissä. Oulun seudun lukuisat järvet ja joet tekevät sorsastuksesta suositun metsästysmuodon. Kun aamu sarastaa ja sumu leijuu vielä järven pinnalla, sorsien kumea kaakatus täyttää ilman. Vesilinnun metsästys vaatii tarkkaa ammuntaa ja hyvää strategista suunnittelua, mutta onnistuneen sorsastusreissun jälkeen paluu leirinuotiolle saaliin kera on vailla vertaa. Noutava koira ja vene helpottavat sorsastusta.

Metsäkanalinnut

Metsäkanalintuja voit pyytää Oulun seudulla Muhoksella, Yli-Iissä, Utajärvellä ja Vaalassa. Metsäkanalintujen metsästys vaatii metsästäjältä tarkkaa silmää ja nopeaa reagointikykyä. Oulun seudun metsät ovat oivallinen paikka kätkeytyneille teerille ja metsoille, jotka tarjoavat metsästäjälle haastetta ja iloa. Näiden lintujen äkilliset pyrähdykset ja metsässä piileskely tekevät metsästyksestä ainutlaatuisen jännittävää. Parhaassa tapauksessa onnistut saamaan saaliiksi upean metsäkanalinnun kauniin syksyisen metsän keskellä. Lintukoirat ovat tarmokkaita apureita metsäkanalintujahdissa. Oulussa talvet ovat tyypillisesti lumisia, minkä ansiosta talvinen latvalinnustus ja metsäsuksilla lumisessa metsässä liikkuminen on Oulun alueella mahdollista.

Yhteisöllisyys ja metsästyskulttuuri

Metsästys ei ole vain yksilön ja luonnon välistä toimintaa, vaan se yhdistää ihmisiä. Oulun seudulla metsästyskulttuuri on vahva, ja metsästäjät jakavat kokemuksiaan, taitojaan ja perinteitään yhteisissä tapaamisissa ja tapahtumissa. Metsästysseurat tarjoavat uusille harrastajille mahdollisuuden oppia kokeneemmilta ja jakaa jännittäviä hetkiä yhdessä.

Tarvittavat luvat

Oulun seudulla metsästys vaatii asianmukaiset luvat (aseenkantolupa, metsästyslupa), metsästyskortin ja säännösten noudattamista. Metsästäjätutkinto suoritetaan Riistanhoitoyhdistyksien järjestämissä kokeissa. Metsästysluvat eri metsästysalueille on helppo hankkia etukäteen verkosta.

Käytännön vinkkejä

Kiväärin kanssa metsästettäessä ja erityisesti latvalinnustuksessa on syytä huomioida takavaara-alue. Oulun seudun metsästysmaastot sijaitsevat kuitenkin melko kaukana asutuksesta lukuun ottamatta esimerkiksi Vaalan Parttuaista. Asetta tulee käsitellä varoen ja aina niin kuin se olisi jo ladattu. Huomioi myös mahdolliset lyijykieltoalueet, joilla ei saa metsästää lyijyä sisältävillä ammuksilla.

Metsästäjien on hyvä varustautua asianmukaisilla välineillä ja varusteilla, jotta metsästysreissu sujuu turvallisesti ja mukavasti. Soilla liikuttaessa kannattaa varoa märkiä kohtia, sillä jalka voi helposti upota syvällekin. Kannattaakin varata riittävästi vaihtovaatteita mukaan.

Lintumetsästyksessä kävelyä tulee enemmän kuin esimerkiksi hirvenmetsästyksessä passiporukassa. Pukeutumista kannattaakin miettiä metsästysmuotoa silmällä pitäen.

Mukana kannattaa pitää ensiaputarvikkeet, tulentekovälineet, kartta tai gps-laite tai molemmat, syötävää ja juotavaa. Saalista varten kannattaa varata asianmukaiset välineet riistan käsittelyyn.

Elämyksiä luontoa kunnioittaen

Metsästys Oulussa on ainutlaatuinen tapa kokea pohjoisen luonnon kauneus ja rikkaus. Se tarjoaa mahdollisuuden irtautua arjesta, haastaa itsensä ja kokea unohtumattomia hetkiä. Metsästäjät oppivat arvostamaan luontoa ja sen antimia syvemmin, mikä tekee jokaisesta reissusta merkityksellisen ja ikimuistoisen. Oulun seudun metsästysmaisemat odottavat, oletko valmis astumaan luonnon keskelle ja kokemaan todellisen seikkailun?