Oulussa on tarjolla kivaa tekemistä koko perheelle ja suuri osa niistä on maksuttomia. Oulu tarjoaa runsaasti vaihtoehtoja ja tekemistä lapsille, mikä tekee kaupungista erinomaisen kohteen perhelomalle ympäri vuoden. Katso lista vaihtoehdoista ja valitse suosikkisi!
1. Leikkipuistot
Oulussa on useita leikkipuistoja lapsille. Ehkäpä suosituin leikkipuisto Oulussa on Hupisaarten keskusleikkipuisto, joka sijaitsee Ainolanpuistossa keskellä Hupisaaria. Hollihaassa sijaitseva Hollihaan puisto on suosittu kohde keskustan läheisyydessä, jossa on leikkipuisto lapsille ja ulkokuntoilupuisto kaikenikäisille käyttäjille. Osassa puistoista on jokin lapsille mieluinen teema. Toppilansalmen Höyrymyllyntiellä on lasten rakastama Muumi-teemainen leikkipuisto, Hamina-Villen leikkipaikka, josta löytyy liukumäki, kiikut ja pieniä Muumi-teemaisia laitteita. Toppilansalmen leikkipuisto sopii mainiosti aivan perheen pienimmille lapsille. Talvikankaan keskusleikkipuistossa on puolestaan eläinteema. Puistosta löytyy esimerkiksi lumileopardiaiheinen liukumäki.
Kuva: Hupisaarten keskusleikkipuisto on Oulun suosituin leikkipuisto.
2. Sisäleikkipuisto Hoplop
Sisäleikkipuisto Hoplopiin voit mennä leikkimään säällä kuin säällä. Leikkipuistossa on puuhaa eri ikäisille lapsille. Oulun Hoplopista löytyy muun muassa pallomeri, jättitrampoliinit ja paljon muuta mukavaa. Osoite: Alasintie 10
3. Kauppakeskus Valkean perhehuone
Kauppakeskus Valkean 4. kerroksesta löytyy maksuton hoitohuone pikkulapsiperheille. Perhehuoneessa voit vaihtaa vaipan, syöttää vauvan ja samalla itsekin hengähtää hieman shoppailun lomassa. Paina kutsupainiketta ovella ja vartija käy avaamassa oven.
4. Hollihaan liikennepuisto
Liikennepuisto Hollihaassa tarjoaa ilmaista tekemistä lapsiperheille Oulussa. Liikennepuistossa lapset liikkuvat polkuautoilla ja voivat samalla opetella turvallista liikennekäyttäytymistä aikuisten ohjauksessa. Puisto on avoinna kesäisin, ja se on tarkoitettu alle 150 cm mittaisille lapsille. Alueelta löytyy kioski ja penkkejä, joilla aikuiset voivat istua. Huoltorakennuksessa on wc-tilat.
5. Tiedekeskus Tietomaa
Tiedekeskus Tietomaa tarjoaa jännittäviä elämyksiä koko perheelle. Tarjolla on erilaisia vaihtuvia näyttelyitä ja osallistavaa toimintaa lapsille ja aikuisille. Samalla lipulla pääset käymään myös Tietomaan tornissa, josta voit ihailla maisia Oulun yllä. Tornin 35 metrin korkeudessa olevalle näköalatasanteelle pääsee lasihissillä. Tietomaata remontoidaan, ja sen on tarkoitus avautua uudelleen yleisölle vuonna 2026.
Kuva: Tiedekeskus Tietomaa on lasten suosiossa.
6. Kaupunkijunat Kompiainen ja Potnapekka
Oulun keskustasta pääsee Nallikariin kaunista kiertoajelureittiä kahdella katujunalla, Kompiaisella ja Potnapekalla. Kesällä 2024 Kompiainen ja Potnapekka liikennöivät 24.6.–11.8.2024 välisenä aikana. Lähtöpaikat ovat keskustassa kaupungintalon edustalla ja Nallikarissa ravintola Nallikarin parkkipaikalla. Kyytiin pääsee maksua vastaan.
7. Turkansaaren ulkomuseo
Turkansaaren ulkomuseolla käyminen on kivaa tekemistä lasten kanssa Oulussa. Saarella voi tutustua vanhaan tuulimyllyyn, tervanuittoveneisiin ja entisaikojen aittoihin sekä käydä katsomassa kanoja. Nälän yllättäessä voit vierailla kahvilassa. Alle 18-vuotiaat pääsevät saarelle ilmaiseksi. Lapsille avautui kesällä 2022 uusi toiminnallinen näyttelytila Vekaravintti, jossa voi leikin kautta tutustua 1940–1950-luvuilla eläneiden lasten arkeen.
Kuva: Turkansaaren ulkomuseossa on vanhoja mielenkiintoisia kohteita.
8. Lasten huvipuisto Vauhtipuisto
Vauhtipuistossa Oulun Hietasaaressa voit viettää ratkiriemukkaan päivän lasten kanssa! Lapsille on tarjolla erilaisia laitteita, kuten karuselleja ja pomppulinna. Vauhtipuisto sijaitsee Nallikarissa Holstinsalmentien varrella.
9. Pulkkamäkeen Oulussa
Mäenlasku on hauskaa tekemistä lapsille talvella! Oulusta löytyy vauhdikkaita pulkkamäkiä eri ikäisille lapsille. Lähellä keskustaa sijaitsevat Pikkukankaan puiston pulkkamäki Raksilan uimahallin takana Välkkylän läheisyydessä (osoite: Pikkukankaantie 3), Hollihaan puiston pulkkamäki (osoite: Saarankatu 2) sekä Hupisaarten keskusleikkipuiston pulkkamäki. Vähän kauempana keskustasta on hieman suuremmat Auran majan pulkkamäki (osoite: Alakyläntie 634) ja Virpiniemen pulkkamäki (Osoite: Virpiniementie 525). Molempien lähettyvillä on nuotiopaikat, joissa voi paistaa vaikkapa makkarat. Auran majan pulkkamäen vieressä sijaitsevasta Auran majan kahvilarakennuksesta voi myös ostaa kaakaot ja munkit lasten iloksi.
10. Uimaan lasten kanssa Oulussa
Oulussa on useita lapsiystävällisiä uimarantoja. Lapsiperheiden suosiossa on erityisesti Nallikarin uimaranta sekä Valkiaisjärven uimaranta. Molemmat ovat hiekkapohjaisia ja virtaamattomia. Nallikarin uimaranta syvenee hyvin loivasti ja rannalla on uimavalvonta. Lisäksi rannan läheisyydestä löytyy jäätelökioskeja, leikkipuisto lapsille ja WC.
Kuva: Oulun monet uimarannat sopivat lapsiperheille.
Kuva: Lapset rakastavat uimista kuumana kesäpäivänä eikä riemulle ole rajoja.
11. Luistelu lasten kanssa Oulussa
Luistelu on mukavaa ja ilmaista tekemistä lasten kanssa. Oulussa on useita luistelukenttiä ja ulkokaukaloita ja niistä suurimmassa osassa on mahdollista harjoitella lasten kanssa. Osalla kentistä on tarjolla luistelutukia apuvälineiksi lapsille luistelun oppimiseen. Erityisesti Niittyaron ja Raatin kentät ovat lapsiperheiden suosiossa, mutta myös monet pienet kentät ovat kovassa käytössä. Seuraa luistelukenttätilannetta kaupungin sivuilta.
12. Oulun yliopiston kasvitieteellinen puutarha
Oulun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan kukkien ihailu on mukavaa tekemistä koko perheelle. Kasvien nimikyltit auttavat tunnistamisen opettelussa. Ulkopuutarha on kaikille avoin ja maksuton. Puutarhan kukat kukkivat eri aikoihin, ja kukkaloistoa voi ihailla läpi koko kesän. Ulkopuutarhan vesielementit ja suihkulähteet tuovat viihtyisän säväyksensä puiston tunnelmaan. Kasvihuoneet ovat auki ympäri vuoden aukioloaikojen puitteissa. Kasvihuoneiden viiden euron pääsymaksu on vapaaehtoinen. Puutarhan kasvihuoneissa on muun muassa trooppisia kasveja, jotka kukkivat kauniisti. Monet ammattikuvaajat ottavat asiakkaidensa perhekuvia puistossa, sillä puiston kaunis miljöö sopii hyvin taustaksi kuviin.
13. Hupisaarten kaupunginpuisto
Hupisaarten kaupunginpuisto eli Ainolanpuisto on suosittu kohde koko perheelle erityisesti kesällä. Keskellä puistoa sijaitsee Hupisaarten keskusleikkipuisto, josta löytyy laitteita kaikenikäisille lapsille. Pienimmät leikkivät mielellään hiekkalaatikolla ja kiikkuvat, kun taas isommille löytyy liukumäkiä ja pyöriviä laitteita. Lasten kanssa voi ottaa kuvia Oulu-kirjainten luona ja ihailla suistoalueen suihkulähteitä. Puistossa toimii kahvila ja jäätelökioski. Lähistöllä sijaitsevasta Alaköökin talosta löytyy WC, jossa on myös lastenhoitopöytä. Kasvihuoneissa on kukkivia trooppisia kasveja, joita pääsee ihailemaan maksutta.
14. Oulun linnan kellari
Oulun Linnansaareen rakennettiin linna 1590-luvulla, ja nykyään linnasta on jäljellä raunioita. Linnansaaressa on säilynyt osa linnan valleista ja linnan kansliarakennuksen kellari, jonka päälle on rakennettu huvila vuonna 1875. Kyseinen huvila on nykyään kahvilakäytössä.
Yleisöllä on vapaa pääsy linnan kellariin Tähtitornin kahvilan aukioloaikojen puitteissa. Linnan kellarissa on infotaulu, josta voi lukea alueen historiasta. Kellarissa on holvikaarikatto, kiviseinät ja viileä lämpötila. Siellä voi aistia menneiden aikojen tunnelmaa. Seinillä olevista infotauluista voit lukea Linnansaaren vaiherikkaasta historiasta.
Linnansaari sijaitsee Oulun keskustan kupeessa. Paikalle pääsee keskustasta parhaiten jalankulkusiltoja pitkin. Linnan kellarin vieressä on muutamia maksuttomia parkkipaikkoja, joissa tarvitsee pysäköintikiekon. Enemmän parkkipaikkoja löytyy viereisestä Raatinsaaresta.
Osoite: Linnansaari 1
Kuva: Oulun linnan kellarissa on keskiaikainen tunnelma.
15. Merimiehen kotimuseo
Merimiehen kotimuseo on pieni museo Oulun keskustan läheisyydessä Pikisaaressa. Museossa saat tietoa merenkulusta, merimiehistä ja heidän perheistään. Merimiehen kotimuseo sijaitsee Matilan talossa, joka on Oulun vanhin säilynyt puutalo. Talo on rakennettu hirrestä, ja se on valmistunut vuonna 1739 Oulun eteläpuolelle. Talo siirrettiin nykyiselle paikalleen vuonna 1983. Museona se alkoi toimia vuonna 1989.
Merimiehen kotimuseoon on helppo kävellä tai pyöräillä keskustasta noin 600 metriä jalankulkijoiden siltaa pitkin. Auton voi parkkeerata Pikisaarentien varrelle maksutta pysäköintikylttien ohjeistusta noudattaen. Myös ympäröivä miljöö Pikisaaressa on miellyttävä. Museoon on vapaa pääsy ja se on auki kesäaikaan. Osoite: Pikisaarentie 6.
16. SUP-lautailu lasten kanssa
SUP-lautailu eli suppailu on mukavaa kesäpäivän tekemistä isompien lasten kanssa Oulussa. Oulun useat kauniit vesistöt ja uimarannat tarjoavat hyvät suppailumahdollisuudet Oulussa. Laji sopii uimataitoisille yli 10-vuotiaille lapsille. Usein laji kiinnostaa vähän vanhempia lapsia, ja laji sopiikin erinomaisesti teini-ikäisille lapsille. Oulun rannoista Nallikarin ranta on hyvä paikka opetella SUP-lautailua, sillä ranta syvenee loivasti ja vanhemmat voivat kahlata mukana pitkän matkan. Alussa rantaa kannattaa kulkea rannan suuntaisesti. Ranta on noin 1 km mittainen, joten harjoitusmahdollisuudet ovat hyvät.
17. Koitelinkosket
Koitelinkoski on upea luonnonalue, joka sijaitsee hieman Oulun ulkopuolella, noin 25 kilometrin päässä Oulun keskustasta. Se tarjoaa mahdollisuuden ulkoiluun, eväsretkiin ja kalastukseen. Alueella on myös lapsille sopivia polkuja ja leikkipaikkoja. Koitelinkoskien kävelysilloilla on mahdollista liikkua myös lastenrattaiden kanssa.
18. Hollihaan skeittipuisto
Hollihaan puistossa sijaitseva skeittiparkki on suosittu kohde rullalautailua harrastaville lapsille ja aikuisille. Street-tyylisessä parkissa on mahdollisuudet monipuoliseen skeittaamiseen. Skeittipuistossa on 4 metriä korkea graffitiseinä. Yhtenevien kaariosien avulla seinää voi käyttää Suomen suurimpana Wallridenä. Puistossa voi temppuilla myös potkulaudalla. Betonisen skeittipuiston yhteydessä on myös pienempi temppurata, mikä sopii myös pienemmille lapsille.
Kuva: Hollihaan skeittiparkin yhteydessä on myös pienempi temppurata.
Jutun kuvat: Oulunmatka.fi ja Pixabay