Oulun seudun kirkot ovat sekä arkkitehtonisesti vaikuttavia että miellyttäviä hiljentymispaikkoja. Tässä artikkelissa tutustumme Oulun kauneimpiin kirkkoihin, jotka ovat vierailun arvoisia niin paikallisille kuin matkailijoillekin.
1. Oulun tuomiokirkko
Oulun Tuomiokirkko on kaupungin tunnetuin ja suurin kirkko, joka sijaitsee aivan kaupungin sydämessä. Tuomiokirkon korkea torni kohoaa ylpeänä kaupungin ylle, ja sen sisätilat häikäisevät kauneudellaan: valkoiset seinät, koristeelliset yksityiskohdat ja suuret ikkunat luovat kirkkaat ja rauhalliset puitteet hartaushetkille. Oulun tuomiokirkko on Carl Ludvig Engelin suunnittelema empiretyylinen, keltaiseksi kalkittu kivikirkko. Kirkko on näyttävä sekä ulkoa että sisältä, ja sisällä kannattaa käydä kirkon ollessa auki. Kirkko on valmistunut vuonna 1832, ja se on toiminut tuomiokirkkona vuodesta 1900. Tuomiokirkko on rakennettu vuoden 1822 Oulun palon jälkeen. Ennen paloa paikalla sijainnut 1777 valmistunut Daniel Hagmanin suunnittelema Sofia Magdalenan kirkko vaurioitui palossa pahasti. Tuomiokirkon paikka on historiallinen myös siitä syystä, että siinä on sijainnut kirkko jo Oulun kaupungin perustamisen aikaan, vuonna 1605. Osoite: Kirkkokatu 3 a, Oulu.
Kuva: Oulun tuomiokirkko on Oulun hienoin kirkko.
2. Haukiputaan kirkko
Oulusta noin 22 kilometriä pohjoiseen sijaitsee Haukiputaan kirkko, joka on yksi kaupungin vanhimmista ja kauneimmista kirkoista. Haukiputaan kirkko tarjoaakin kiehtovan katsauksen Pohjois-Suomen kirkolliseen historiaan ja perinteeseen. Tämä kaunis puukirkko valmistui vuonna 1762. Kirkon on suunnitellut kirkonrakentaja Matti Honka, ja rakennustöitä johti kälviäläinen rakennusmestari Jaakko Suonperä. Kirkko rakennettiin keskeiselle paikalle Kiiminkijoen törmälle, ja osasta kirkon ikkunoista on näkymä joelle. Haukiputaan kirkon edessä oleva kellotapuli on renessanssityyliä, ja se on valmistunut ennen itse kirkkoa, vuonna 1751.
Kuva: Haukiputaan kirkko.
Haukiputaan kirkko on tunnettu erityisesti upeista seinä- ja kattomaalauksistaan, jotka kertovat Raamatun tarinoita elävästi ja värikkäästi. Maalaukset on tehnyt oululainen kirkkomaalari Mikael Toppelius vuosina 1774–1775. Viimeinen tuomio -seinämaalaus on yksi Suomen merkittävimmistä barokkityylisistä sommitelmista. Kirkkomaalarin työtä ovat rahoittaneet myös 1700-luvun paikalliset asukkaat. Osassa maalauksista lukeekin lahjoittajan nimi.
Kuva: Ote Haukiputaan kirkon maalauksesta Viimeinen tuomio.
Kuva: Maalaus Haukiputaan kirkon seinässä.
Haukiputaan kirkon kellotapulin etuseinään on kiinnitetty vaivaisukko, joka vanhan perinteen mukaan kerää lahjoituksia kunnan ”vaivaisille” eli vähävaraisille. Ukon hatussa on teksti ”Joka köyhää armahtaa, hän lainaa lahjansa Herralle”. Nykyinen vaivaisukko on kopio alkuperäisestä Juho Vahtolan 1850-luvun vaiheilla veistämästä vaivaisukosta. Alkuperäinen vaivaisukko on sijoitettu Pohjois-Pohjanmaan museoon. Osoite: Kirkkotie 10, 90830 Haukipudas.
Kuva: Haukiputaan kirkon vaivaisukko.
3. Oulujoen kirkko
Vuonna 1908 valmistunut Oulujoen kirkko on Pohjois-Suomen ainoa säilynyt puujugendkirkko ja harvinainen myös valtakunnallisesta näkökulmasta. Kirkko sijaitsee Oulujoen varrella Kirkkokankaan alueella. Kirkon on suunnitellut arkkitehti Victor J. Sucksdorff. Alttari on niin ikään jugendtyylinen eikä siinä ole lainkaan alttaritaulua. Sisäseinät ovat maalaamatonta hirttä. Kirkkoa on korjattu ja entisöity useaan otteeseen vuosikymmenten saatossa. Osoite: Oulujoentie 69, 90650 Oulu.
Kuva: Oulujoen kirkko on harvinainen puujugendkirkko.
4. Kempeleen vanha kirkko
Kempeleen vanha kirkko on ainutlaatuinen historiallinen kirkko, joka on rakennettu vuosina 1688–1691. Se onkin yksi Suomen vanhimmista puukirkoista. Rakenteeltaan se on tukipilarikirkko, mikä oli yleinen rakennustapa pohjalaisissa kirkoissa 1600-luvulla. Kirkko on kansanmiesten rakentama. Rakennusmestarina toimi kirkonrakentaja Matti Härmä, joka oli kotoisin Limingasta.
Kuva: Kempeleen vanha kirkko on 1600-luvulta.
Kempeleen kirkon sisäseinillä on upeita Mikael Toppeliuksen ja Emanuel Granbergin maalaamia maalauksia, jotka on maalattu vuosina 1785–1786 ja 1795. Museovirasto on määritellyt osan maalauksista kuuluvan 1700-luvun Suomen kauneimpien kirkkomaalausten joukkoon. Osoite: Vihiluodonkuja 1, 90440 Kempele
Kuva: Kempeleen vanhan kirkon maalaukset kuuluvat 1700-luvun kauneimpiin kirkkomaalauksiin Suomessa.
5. Oulunsalon kirkko
Oulunsalon kirkko on vuodelta 1891, ja se on arkkitehti Julius Basilierin suunnittelema. Kirkko on malliltaan pitkäkirkko, jossa on päätytorni. Tyyliltään se on uusgotiikkaa. Korkea katto, kapeat ikkunat ja upeat kattokruunut tuovat kirkkoon hienostunutta tunnelmaa. Oulunsalon kirkon tontilla on myös aiemmin ollut kirkkoja. Lähes samalla paikalla on sijainnut kaksi kirkkoa, joista ensimmäinen oli rakennettu vuonna 1655 ja toinen 1855. Ensimmäisen kirkon ryöstivät venäläiset isonvihan aikaan ja se purettiin. Toinen kirkko paloi salaman iskun seurauksena vuonna 1882. Osoite: Uhrikirkonkuja 2, 90460 Oulunsalo.
Kuva: Oulunsalon kirkko on tyylikäs kirkko 1800-luvulta.
Oulunsalon kirkon ulko-oven vieressä on vaivaisukko, jonka on tehnyt kirkkoherra Petri Satomaa. Vaivaisukko on puuveistos, johon kerätään lahjoituksia kirkon toimintaan ja hyväntekeväisyyteen. Vaivaisukon rinnassa olevaan reikään voi pudottaa kolikoita. Vaivaisukot ovat pohjalaista perinnettä, ja niitä esiintyykin lähinnä Suomen länsirannikolla. Suomessa on yhteensä 145 vaivaisukkoa.
Kuva: Oulunsalon kirkon vaivaisukko.
6. Intiön vanha kappeli
Intiön hautausmaan vanha kappeli sijaitsee Intiön hautausmaan eteläreunassa sankarihautausmaan vieressä. Rakennus on 1920-luvulta ja se on lääninarkkitehti Otto Ferdinand Holmin suunnittelema. Kappeli on tyylisuunnaltaan klassismia, mutta siinä on myös jugendin piirteitä. Sisältä kappeli on pelkistetty, lukuun ottamatta kattokruunua, joka hurmaa runsaalla tyylillään. Kappeliin mahtuu 80 henkilöä. Osoite: Kajaanintie 3, 90100 Oulu.
Kuva: Intiön vanha kappeli edustaa tyylisuunnaltaan klassismia, jossa on jugendin piirteitä.
7. Kiimingin kirkko
Kiimingin kirkko on hyvin säilynyt pohjalainen puukirkko, joka sijaitsee Kiimingin keskustan ja Kiiminkijoen läheisyydessä. Kirkko on rakennettu vuosina 1757–1760 kirkonrakentaja Matti Hongan johdolla. Muodoltaan kirkko on ristikirkko, jossa on loiva paanukatto. Sisällä olevat upeat maalaukset ovat kirkkomaalari Mikael Toppeliuksen maalaamia. Kirkon edessä sijaitseva kellotapuli edustaa renessanssityyliä. Se valmistui vuonna 1777. Osoite: Kirkkotie 8, 90900 Kiiminki.
Kuva: Kiimingin kirkko.
Kallisarvoista kulttuuriperintöä
Oulun kirkot tarjoavat monipuolisen katsauksen niin kaupungin historiaan kuin nykypäiväänkin. Jokainen kirkko edustaa omalla tavallaan kaupungin hengellistä ja kulttuurista perintöä, ja ne ovat ehdottomasti vierailun arvoisia kohteita kaikille, jotka haluavat kokea Oulun kauneimmat ja merkittävimmät pyhätöt. Olitpa sitten kulttuurin ystävä, hengellisyyttä etsivä tai vain kauniista arkkitehtuurista nauttiva matkailija, Oulun kirkot eivät jätä sinua kylmäksi.
Lähteet muun muassa: Oulun seurakunnat. Kuvat: Oulunmatka.fi.