Oulun kauneimmat rakennukset – katso kuvat!

Millaista arkkitehtuuria Oulussa on? Oulunmatka.fi listasi Oulun hienoimmat rakennukset, joista suuri osa on samalla upeita nähtävyyksiä. Suurin osa Oulun näyttävimmistä rakennuksista sijaitsee Oulun keskustassa, mutta myös muilla alueilla on todellisia helmiä. Katso kuvat ja valitse mielestäsi Oulun kaunein rakennus!

1. Oulun kaupungintalo

Oulun kaupungintalo esiintyy eri listauksissa, kun etsitään Suomen kauneinta rakennusta, ja hyvästä syystä. Se ihastuttaa mahtipontisuudellaan ja koristeellisella ilmeellään. Oulun kaupungintalo on Johan Erik Stenbergin suunnittelema. Sen alimmat kerrokset ovat valmistuneet vuonna 1886 ja ne edustavat uusrenessanssityyliä. Taloa on laajennettu myöhemmin. Vuonna 1920 rakennukseen lisättiin kolmas kerros. Kaupungintalo oli alun perin seurahuonekäytössä, ja siinä on toiminut myös teatteri. Kaupungintaloksi se muuttui vuosikymmeniä myöhemmin. Oulun kaupungintalon viimeisin peruskorjaus alkoi vuonna 2021, ja sen on määrä valmistua vuonna 2024.

Kuva: Oulun kaupungintalo.

2. Kulttuuritalo Valve

Oulun kulttuuritalo Valve on oululaisen kulttuurin keskus, mutta samalla myös upea vaaleanpunainen rakennus. Talo on siitä mielenkiintoinen, että se on rakennettu osissa, jotka edustavat eri tyylisuuntia. Vanhimman osan eli kaksi alinta kerrosta on suunnitellut arkkitehti John Lybeck vuonna 1884 uusrenessanssityyliin. Kolmas kerros rakennettiin noin vuosikymmen myöhemmin vuonna 1893 ja sen suunnitteli arkkitehtitoimisto Grahn-Hedman-Wasastjerna. Ylempi osuus on tyyliltään uusgotiikkaa. Rakennus on toiminut muun muassa kaupungintalona, puhelinlaitoksena ja poliisilaitoksena. Valve on nykyään kulttuuritilana ja siellä järjestetäänkin erilaisia näyttelyitä ja esityksiä. Valveen katetulla sisäpihalla toimii kahvila-ravintola.

Osoite: Hallituskatu 7

Oulun kaunein rakennus.

Kuva: Kulttuuritalo Valve on kaunis vaaleanpunainen talo Oulussa.

3. Uusi seurahuone

Oulun kauppatorin laidalla sijaitseva mahtipontinen Uusi seurahuone on merikapteeni J. F. Petrellin 1880-luvulla rakennuttama. Talo kantaa myös nimiä Lundbergin talo ja Teräksen talo. Rakennuksessa toimiva ravintola Hugo on saanut nimensä talon suunnittelijan Hugo Neumannin mukaan. Rakennus edustaa barokkityyliä ja se on entisöity 2000-luvun vaihteessa entistä ehommaksi.

Osoite: Rantakatu 4

Hieno talo Oulussa.

Kuva: Oulun Uusi seurahuone sijaitsee torin laidalla.

4. Oulun kauppahalli

Oulun kauppahalli on vuonna 1901 rakennettu Oulun kauppatorin sykkivä sydän ja Suomen kolmanneksi vanhin kauppahalli Helsingin ja Turun kauppahallien jälkeen. Kauppahalli kätkee sisälleen mielenkiintoisia liikkeitä ja ravintoloita – sieltä saa muun muassa tuoretta lihaa ja kalaa, leivonnaisia, vihanneksia sekä matkamuistoja. Tyylillisesti kauppahallissa on uusgotiikan ja jugendin piirteitä ja se on Karl Lindahlin ja Walter Thoménin suunnittelema. Oulun tunnettu Toripolliisi-patsas sijaitsee kauppahallin edessä. Kauppahalli on remontoitu 2020-luvun alussa.

Osoite: Kauppatori

Nähtävyys Oulussa.

Kuva: Oulun kauppahallin remontti valmistui vuonna 2020.

5. Oulun vanhan apteekin talo

Kaunis ja koristeellinen Vanhan apteekin talo sijaitsee Oulun keskustassa ja on tyylisuunnaltaan klassismia. Talon on suunnitellut rakennusinsinööri Veikko Kallio vuonna 1928. Rakennus saa nimensä apteekista, joka toimi rakennuksessa vuoteen 1986 asti. Vanhan apteekin talon seinustalla on kaksi patsasta, jotka ovat kuvanveistäjä Elis Johannes Hietasen toteuttamat. Rakennus on liiketila- ja asuinkäytössä.

Osoite: Pakkahuoneenkatu 10

Kuva: Oulun vanhan apteekin talon julkisivu on koristeellinen.

6. Puistolan talo

Puistolan talo sijaitsee Oulun ydinkeskustassa Isokadun ja Pakkahuoneenkadun kulmassa, Otto Karhin puiston laidassa. Talon suunnitteli Harald Andersin. Talo on rakennettu vuonna 1912 ja edustaa jugend-tyyliä. Sen kivijalassa on liiketiloja ja suosittu ravintola.

Osoite: Pakkahuoneenkatu 15

Kuva: Puistolan talo sijaitsee Otto Karhin puiston laidalla.

7. Kolmiotalo

Eduskuntatalon suunnittelija J. S. Siren on suunnitellut Ouluun kolmiotalon, joka valmistui vuonna 1924. Talo edustaa pohjoismaista klassismia ja on säilynyt pääosin alkuperäisessä asussaan. Kolmiotalo on paraatipaikalla Oulun monumentaalikeskuksessa ja voit bongata sen vaikkapa mennessäsi bussilla Oulun keskustasta kohti pohjoisia asuinalueita.

Osoite: Torikatu 4

Kuva: Kolmiotalo on kolmion muotoinen.

8. Siemssenin talo

Siemssenin vaaleanpunainen kivitalo on vuodelta 1879 ja se sijaitsee lähellä Oulun tuomiokirkkoa sekä Franzenin puistoa. Rakennus on nimetty rakennuttajansa konsuli Ferdinand Siemssenin mukaan. Talo on täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia – onhan talon katolla jopa sakarapäätteinen torni!

Osoite: Kirkkokatu 2

Kuva: Siemssenin talo on osa Oulun monumentaalikeskustaa.

9. Franzenin talo

Franzenin talo on vuonna 1829 rakennettu liike- ja asuinkäytössä oleva rakennus, joka sijaitsee Oulun tuomiokirkon ja Franzenin puiston läheisyydessä. Talo on empiretyylinen, ja sen rakennutti kauppaneuvos Johan Franzén. Rakennuksen alakerran kivimuurit ja kellarit ovat osin jopa 1700-luvun alusta. Ne säilyivät osittain vuoden 1822 Oulun palosta toisin kuin yläosa. Nykyinen yläosa rakennettiin myöhemmin. Franzenin talossa toimi vuodesta 1830 alkaen Sara Wacklinin tyttökoulu.

Osoite: Kajaaninkatu 10 B

Kuva: Franzenin talo.

10. Oulun tuomiokirkko

Oulun tuomiokirkko on Carl Ludvig Engelin suunnittelema empiretyylinen, keltaiseksi kalkittu kivikirkko. Kirkko on näyttävä sekä ulkoa että sisältä ja siellä kannattaa käydä kirkon ollessa auki. Kirkko on valmistunut vuonna 1832, ja se on toiminut tuomiokirkkona vuodesta 1900. Tuomiokirkko on rakennettu Oulun 1822 palon jälkeen. Ennen paloa paikalla sijainnut 1777 valmistunut Daniel Hagmanin suunnittelema Sofia Magdalenan kirkko vaurioitui palossa pahasti. Tuomiokirkon paikka on historiallinen myös siitä syystä, että siinä on sijainnut kirkko jo Oulun kaupungin perustamisen aikaan, vuonna 1605.

Osoite: Kirkkokatu 3 a

Kuva: Oulun tuomiokirkko on suosittu nähtävyys.

11. Oulun lääninhallituksen talo

Oulun Lääninhallituksen talo edustaa uusrenessanssityyliä ja on valmistunut vuonna 1890. Rakennuksen suunnittelivat arkkitehdit Ludvig Isak Lindqvist ja Jacob Ahrenberg. Pääoven yläpuolella lukee teksti ”lääninhallitus, länstyrelse” ja keskellä on koristeellinen Pohjois-Pohjanmaan maakuntavaakuna, jossa on sininen tausta ja kuusi kärppää. Nykyään rakennus on Pohjois-Suomen aluehallintoviraston käytössä. Talo sijaitsee Oulun tuomiokirkon läheisyydessä Franzeninpuiston laidalla.

Osoite: Linnankatu 3

Kuva: Oulun lääninhallituksen talon julkisivu on mahtipontinen.

12. Oulun NMKY:n puutalo

Oulun tuomiokirkon ja Hupisaarten puiston välissä sijaitsee Oulun NMKY:n, eli nuorten miesten kristillisen yhdistyksen, vanha puutalo, eli oululaisittain ”Ynninkulma”. Rakennuksen holvimaiset kellaritilat ovat peräisin 1600- ja 1700-luvuilta ja ne säästyivät vuoden 1822 Oulun palossa. Rakennuksen empiretyylinen yläosa rakennettiin vanhan palosta säilyneen kivijalan päälle vuonna 1840. Tällä paikalla toimi Oulun ensimmäinen apteekki, joka aloitti toimintansa vuonna 1763. Rakennus liittyy nykyään kiinteästi naapurissa toimivaan hotelliin.

Osoite: Kirkkokatu 3

Kuva: Oulun NMKY:n puutalon alin kerros on kiveä.

13. Rantakadun varren puutalot

Oulun rantakorttelit ovat kaunis osa Oulun kauppatorin eli Torinrannan reunaa. Moni alueen puutalo rakennettiin Oulun vuoden 1882 palon jälkeen ja talot kuvastavatkin Oulun 1870–1880-lukujen vaurastumista kaupalla ja merenkululla.

Osoite: Rantakatu 3

Kuva: Rantakadun varren puutalot ihastuttavat.

14. Tuomiokapitulin rakennukset

Ojakadun ja Rantakadun kulmassa sijaitseva tuomiokapitulin uusrenessanssityylinen kivirakennus on rakennettu 1880-luvun puolivälissä. Sen on suunnitellut lääninarkitehti J. L. Lybeck. Vieressä Rantakadun myötäisesti on nikkarityylinen vihreä tuomiokapitulin rakennus, joka on F. W. Lüchowin vuonna 1883 suunnittelema. Rakennukset sijaitsevat kauniin Madetojanpuiston laidalla, minkä läpi virtaa kaupunginoja.

Osoite: Ojakatu 1

Kuva: Tuomiokapitulin rakennus.

15. Oulun vanha kruununmakasiini

Oulun kihlakunnan kruununmakasiini on arkkitehti Anders Fredrik Granstedtin suunnittelema vanha hirsirakennus Oulun Myllytullissa, joka on nykyään juhlatila- ja toimistokäytössä. Se on tyyliltään uusklassismia ja valmistunut vuonna 1847. Kruununmakasiini toimi valtion keräämien veroviljojen säilytyspaikkana. Rakennus on peruskorjattu 1990-luvun alussa.

Osoite: Puusepänkatu 6

Kuva: Kruununmakasiini on entinen valtion varastorakennus.

16. Tuomi-talo

Oulun rautatieaseman läheisyydessä sijaitseva Tuomi-talo on jugend-vaikutteinen Oulun vanhin kivitalo, vuodelta 1906. Sen suunnitteli rakennusmestari R. K. Myllylä. Rakennuksessa on asunut säveltäjä Toivo Kuula.

Osoite: Kajaaninkatu 25

Kuva: Tuomi-talo on edustaa jugend-aikakautta.

17. Hotelli ja ravintola De gamlas hem

De gamlas hem on Oulun Hollihaassa sijaitseva jugend-vaikutteinen puutalo, jonka suunnitteli arkkitehti Victor J. Sucksdorff. Talo rakennettiin vuonna 1906 vanhainkodiksi ruotsinkielisille naisille ja toimi vanhainkotina 1980-luvulle asti. Tämän jälkeen rakennus siirtyi kaupungin omistukseen. Rakennus vaihtoi omistajaa vuonna 2017 ja se remontointiin vuosina 2017–2018. Siitä lähtien rakennus on ollut ravintoja- ja hotellikäytössä.

Osoite: Kirkkokatu 54

Kuva: De gamlas hem on nimensä mukaisesti entinen vanhainkoti.

18. Oulun opettajakerho

Uudenkadun ja Nummikadun kulmassa on kaksi huomiota herättävää mandardikattoista taloa. Ne ovat vanhoja opettajakerhon taloja, jotka on piirtänyt arkkitehti Otto F. Holm vuonna 1922. Talot ovat valmistuneet 1923. Tyyliltään ne ovat jugendiin sekoitettua pohjoismaista klassismia. Nykyään talot ovat asuinkäytössä.

Osoite: Nummikatu 42

Kuva: Oulun opettajakerho.

19. Kortteliravintola Voimala 1889

Kortteliravintola Voimala 1889 on Myllytullissa sijaitseva entinen sähkölaitoksen koneasema. Ensimmäinen vesimylly on perustettu rakennuksen paikalle jo vuonna 1720. Nykyisen 1903 valmistuneen vesivoimalaitosrakennuksen on suunnitellut Victor Joachim Sucksdorff. Rakennus tuhoutui pahasti elokuussa 2006 sattuneessa tulipalossa, mutta se saneerattiin toimitila- ja kulttuurikäyttöön vuosina 2016–2017. Nykyään Voimalassa järjestetään konsertteja ja erilaisia tapahtumia.

Osoite: Kasarmintie 1

Kuva: Vanha sähkölaitoksen koneasema on kunnostettu ravintolakäyttöön.

20. Veljekset Åströmin pajarakennus

Veljekset Åströmin nahkatehtaan 1890-luvulla rakennettu pajarakennus sijaitsee Oulun Myllytullissa Oulujoen ja muiden Åströmin tehtaan rakennusten läheisyydessä. Talo on toiminut myös varikkona ja ollut käytössä opetustiloina. Rakennus on muutettu asunnoiksi vuonna 2018. Huomio kiinnittyy näyttäviin ikkunoihin, joiden yläreuna on pyöristetty. Talossa arkkitehtuurissa on samaa tunnelmaa kuin ravintola Voimala 1889:ssä.

Osoite: Kasarmintie 12

Kuva: Paikallisen nahkatehtaan pajarakennus on muutettu asuinkäyttöön.

21. Sähkövoimalan asuin- ja konttorirakennus

Kasarmintien varrella Åströminpuiston lähettyvillä sijaitsee Victor Sucksdorffin suunnittelema entinen sähkölaitoksen konttori, joka on vuodelta 1909. Rakennusta on laajennettu 1920-luvulla akkitehti Karl Sandelinin suunnitelmien pohjalta. Talossa oli alun perin lähellä sijainneen sähkölaitoksen työntekijöiden asuntoja, mutta sinne sijoitettiin myöhemmin myös konttoritiloja. Nykyään rakennuksessa on hoivatiloja ikäihmisille.

Osoite: Kasarmintie 3

Kuva: Sähkövoimalan asuin- ja konttorirakennus toimii nykyään hoivatilana.

22. Oulun suomalainen yhteiskoulu

Oulun keskustan tuntumassa Vanhatullin alueella sijaitsee Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio, OSYK (entinen Kuusiluodon lukio). Koulurakennus on valmistunut vuonna 1908 ja sitä on laajennettu 1950- ja 1960-luvuilla. Tämä arkkitehti Victor J. Sucksdorffin suunnittelema rakennus on jugend-tyylinen ja siinä on kansallisromantiikan piirteitä. Koulu helppo tunnistaa harvinaisen pyramidikattonsa ansioista. Koulua on laajennettu 1950- ja 1960-luvuilla.

Osoite: Maunonkatu 1

Kuva: Oulun suomalainen yhteiskoulu on mahtipontinen rakennus.

23. Myllytullin koulu, entinen Oulun tyttölyseo

Myllytullin koulun Ainolanpuistoon suuntautuva osuus on Arkkitehti Jac. Ahrenbergin vuonna 1901 suunnittelema. Julkisivussa lukeva teksti ”tyttökoulu” muistuttaa talon olleen Oulun tyttölyseo. Rakennus on tyylisuunnaltaan uusgoottilainen, jonka tunnusmerkkejä ovat suippokaariset ikkunat ja koristeelliset tiilidetaljit. Rakennus sijaitsee Myllytullin kaupunginosassa.

Osoite: Kirkkokatu 1

Kuva: Myllytullin koulu oli ennen tyttökoulu.

24. Linnansaaren kahvila

Linnansaaren kahvilarakennus on entinen Oulun merikoulun observatoriorakennus, joka on arkkitehti Wolmar Westlingin vuonna 1873 suunnittelema. Tyylisuunnaltaan uusgotiikkaa edustava rakennus on rakennettu 1590–1600-luvulta peräisin olevan Oulun linnan vanhan kansliarakennuksen raunioiden päälle. Nykypäivänä rakennuksessa toimii kesäisin kahvila ja kellariin pääsee tutustumaan saaren historiaan. Kahvilan asiakkaat pääsevät rakennuksen tähystystorniin katselemaan jokisuiston maisemia.

Osoite: Linnansaari 1

Oulun Linnasaari kahvila

Kuva: Linnansaaren kahvilan tähystystornista avautuu hienot maisemat suistoalueelle.

25. Oulujoen kirkko

Vuonna 1908 valmistunut Oulujoen kirkko on Pohjois-Suomen ainoa säilynyt puujugendkirkko ja harvinainen myös valtakunnallisesta näkökulmasta. Kirkko sijaitsee Oulujoen varrella Kirkkokankaan alueella. Kirkon on suunnitellut arkkitehti Victor J. Sucksdorff. Lähistöllä on Oulujoen pappila.

Osoite: Oulujoentie 69

Kuva: Oulujoen kirkko.

26. Villa Hannala

Villa Hannala on vuonna 1859 valmistunut nikkarityylinen huvila Oulun Hietasaaressa ja muistuttaa alueella sijainneesta vauraasta huvila-alueesta. Villa Hannala on kauniin koristeellinen ja alueen vanhimpia rakennuksia. Huvilan kruunu on katolla sijaitseva avonainen näköalaparveke. Tontti on huomattavan suuri ja puutarhassa olikin aikoinaan hyötypuutarha ja muotopuutarha. Nykyään rakennuksessa on ravintolatoimintaa.

Osoite: Kahvelitie 1

Kuva: Villa Hannalan tähystystorni on alueen huviloille tyypillinen.

27. Toppilansalmen mylly

Toppilansalmen rannalla on säilynyt vuodelta 1924 peräisiin oleva Toppilansalmen satama- ja teollisuusalueen ensimmäinen myllyrakennus. Arkkitehti Artturi Ortelan suunnittelema rakennus kävi pian pieneksi, joten rakennusta laajennettiin ja korotettiin vuosina 1927, 1934 ja 1948 arkkitehti G.W. Palmqvistin suunnitelmien mukaan. Vaikka rakennuksen nimi viittaa höyryvoiman käyttöön jyvien jauhamiseen, myllynkiviä pyöritti todellisuudessa sähkö alun perinkin. Höyry-sana tulee rakennuksen rakennuttajan Vaasan höyrymylly Oy:n mukaan ja myös talon ohi kulkeva tie on saanut nimen Höyrymyllyntie. Rakennuksen seinässä lukee yhä edelleen ”Vaasan valssimylly”. Nykyään talo on asuinkäytössä.  

Osoite: Höyrymyllyntie 8

Kuva: Toppilansalmen myllyn julkisivussa lukee Vaasan valssimylly.

28. Zivagon talo

Zivagon talon on vuonna 1916 valmistunut entinen kirjapainotalo Oulun keskustassa aivan kauppakeskus Pekurin lähettyvillä. Talon on suunnitellut J. W. Lillqvist ja se edustaa jugendtyyliä. Talossa on toiminut musiikkiravintola vuodesta 1990 asti.

Osoite: Saaristonkatu 12

Kuva: Zivagon talon julkisivussa toistuvat kaarevat muodot.

29. Oulun vanha paloasema

Oulun ydinkeskustassa sijaitsee jugentyylinen vanha paloasemarakennus, joka on arkkitehti Karl Sanfrid Sandelinin suunnittelema. Talo valmistui vuonna 1922 ja siitä lähtien siinä toimi Oulun ensimmäinen paloasema. Rakennus toimi paloasemana vuoteen 1982 asti, jonka jälkeen se muutettiin toimisto- ja kokoontumistilakäyttöön. Vanhalla paloasemalla toimi ravintola vuoteen 2020 asti, mutta toiminta lopetettiin covid-pandemian myötä.

Osoite: Uusikatu 34

Kuva: Vanha paloasema sijaitsee kauppakeskus Valkean vieressä.

30. Heinätorin koulu

Heinätorin koulu sijaitsee Hollihaassa Heinätorin puiston laidalla. Talon katolla on upea kellotorni. Koulurakennus valmistui vuonna 1875 ja sitä on laajennettu sen jälkeenkin. Heinätorin koulu oli Oulun ensimmäinen rakennus, joka rakennettiin kansakouluksi. Rakennus oli muutenkin hyödyllinen tavalliselle kansalaiselle, sillä siinä toimi Oulun ensimmäinen kunnallinen kirjasto, Oulun kansankirjasto ja lukusali vuosina 1877–1899.  Nykyään koulu on osa Tiernan koulua, ja siinä opetetaan erityisoppilaita.

Osoite: Torikatu 45

Kuva: Heinätorin koulun puujulkisivu.

31. Oulun lyseon lukio

Oulun lyseon lukio sijaitsee Oulun monumentaalikeskustassa Pokkitörmällä. Lukio on perustettu vuonna 1874, ja se on siten Oulun vanhin lukio. Oulun lyseon lukion rakennusten vanhin osa sijaitsee Oulun tuomiokirkkoa vastapäätä Franzeninpuiston laidassa. Sen on suunnitellut C.L. Engel. Rakennuskokonaisuutta on laajennettu myöhemmin vuosina 1874–1875 ja 1900. Samassa pihapiirissä oleva voimistelusali on E. Th. Granstedtin ja H- Lindbergin suunnittelema. Voimistelusali on valmistunut vuonna 1908, kun taas Linnankadun puoleinen lisärakennus on valmistunut vuonna 1934. Lukion rakennukset on peruskorjattu vuosina 2021–2023. Osoite: Kajaaninkatu 3.

Kuva: Oulun lyseon lukion sisäänkäynti on veikeän pyöreä.

32. Intiön vanha kappeli

Intiön hautausmaan vanha kappeli sijaitsee Intiön hautausmaan eteläreunassa sankarihautausmaan vieressä. Rakennus on 1920-luvulta ja se on lääninarkkitehti Otto Ferdinand Holmin suunnittelema. Kappeli on tyylisuunnaltaan klassismia, mutta siinä on myös jugendin piirteitä. Osoite: Kajaanintie 3.

Kuva: Intiön vanha kappeli edustaa tyylisuunnaltaan klassismia, ja siinä on jugendin piirteitä.

Jutun kuvat: Oulunmatka.fi