Kalastus Oulussa - Oulun parhaat kalapaikat

Oulun parhaat kalapaikat – kalastajan paratiisi pohjoisessa

Pohditko, missä voi kalastaa Oulussa? Oulun vesistöt tarjoavat lukemattomia mahdollisuuksia kalastaa, sillä alueella on jokia, järviä ja merialueita. Kalastus on mukavaa sadepäivän tekemistä, ja Oulun valoisat kesäyöt tarjoavat upeita kalastusmahdollisuuksia myös yösyönnille. Tässä artikkelissa listaamme parhaat kalastuspaikat Oulussa.

1. Hartaanselkä

Hartaanselän alue on suosituin kalastuspaikka Oulussa sieltä saatavien lohien, upeiden maisemien ja helpon saavutettavuutensa ansiosta. Kesäöinä Hartaanselän rannat täyttyvät kalaonneaan kokeilevista kalastajista.

Alueen kalastussääntöjen mukaan veneestä kalastavat vuorottelevat rannalta kalastavien kanssa: parilliset päivät ovat veneestä kalastaville ja parittomat päivät rannalta kalastaville.

Hartaanselkä sijaitsee kävelymatkan päässä Oulun keskustasta, ja alueen rannat ovat helppokulkuisia. Voit helposti katsoa sopivan kalastuspaikan rantaa myöten kulkevalta pyörätieltä. Voit saapua Hartaanselälle myös autolla. Auton voi parkkeerata Koskitien varrella oleville parkkipaikoille pysäköintimerkkejä noudattaen. Koskitien varrella on myös pysäköintialueita kalastajille: Koskitien ja Kangaspolun risteyksen läheisyydessä ja Tervaporvarinpuistossa Koskitien ja Kangastien risteyksessä. Tervaporvarinpuiston parkkipaikan läheisyydessä on veneenlaskupaikka, josta veneen saa trailerin avulla vesille. Hartaanselältä pääsee veneellä myös merelle. Osoite: Koskitie 16.

Kuva: Hartaanselkä on Oulun suosituimpia kalastuspaikkoja.

2. Toppilansalmi

Kalastus on suosittua Toppilansalmen molemmin puolin, sillä rannat ovat puistomaisia ja rannat syvenevät nopeasti. Paikoitellen kalastus on mahdollista suoraan rantalaiturilta. Mantereenpuoleisen rannan myötäisesti kulkee suosittu lenkkireitti, jota seuraamalla löydät sopivan kalastuspaikan itsellesi. Salmen yli pääsee kahta siltaa pitkin, Möljän siltaa tai Hietasaarentien siltaa pitkin, ja molemmilla puolilla salmea on hyviä kalastuspaikkoja.

Toppilansalmi on myös suosittu veneväylä moottoriveneille, vesijeteille, kajakeille ja SUP-laudoille, mikä kannattaa huomioida kalareissua suunniteltaessa. Alueelle on helppo tulla ja auton saa kätevästi parkkiin maksuttomille paikoille. Maksuttomia parkkipaikkoja löytyy esimerkiksi Toppilansaaresta Pitkänmöljäntien varrelta ja mantereen puolelta Höyrymyllyntien varrelta.

3. Kuusisaari

Kuusisaareen on helppo mennä vaikkapa onkimaan lasten kanssa. Saaren pohjoisen puoleisella rannalla on laituri, josta pääsee veden äärelle onkimaan. Lähistöllä on myös nuotiopaikka, jossa voi paistaa makkarat. Auton saa parkkiin Kuusisaaren ilmaisille parkkipaikoille. Wc löytyy Raatin urheilukeskuksesta.

4. Sanginjoki

Sanginjoki on jaettu useisiin eri kalastusalueisiin, joiden kalastusehdot vaihtelevat. Kenties suosituin osuus Sanginjoesta on Sanginjokivarren alue (entinen Lemmenpolku), josta voi kalastaa istutettuja kirjolohia saalisrajoitusten mukaisesti. Kalastusta varten tarvitset erillisen kalastusluvan. Sanginjokivarren alueella on runsaasti parkkipaikkoja autoille. Alue on suosittu myös retkeilykohteena. Osoite: Korpiseläntie 2, Oulu.

5. Oulujoki

Oulujoki on yksi Suomen tunnetuimmista jokivesistöistä, joka virtaa Oulun halki kohti Perämerta. Joki tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet niin perhokalastukseen, onkimiseen kuin virvelin käyttöön. Oulujoella voi kalastaa Tuiran rautasillalta yläjuoksun suuntaan. Värtön uimarannan läheisyydessä on pitkä puuton rantaviiva, jonne on helppo tulla vaikkapa pyörällä. Alue on suosittu lenkkeilijöiden keskuudessa, ja pyörätie kulkee rannan suuntaisesti.

Kauempana keskustasta voit kalastaa esimerkiksi Heikkilänsuvannolla Hiirosenojan suulla (osoite: Lukantie). Myös Madekoskentien – Sanginsuuntien sillan läheisyyteen on kätevä tulla kalaan. Auton saat parkkiin joen pohjoispuolelle veneenlaskupaikan läheisyyteen.

Kuva: Kalastusta Oulujoella.

6. Kuivasjärvi

Kuivasjärveltä on mahdollista saada esimerkiksi haukea ja ahventa. Osa järven rantaviivasta on yksityisessä omistuksessa, mutta esimerkiksi järven lännen puoleinen ranta on metsäinen. Länsipuolen rannan tuntumassa kulkee kävelyreittejä, joilta voit katsoa sopivan kalastuspaikan. Auton voi parkkeerata esimerkiksi yliopiston kasvitieteellisen puutarhan parkkipaikalle.

7. Pyykösjärvi

Pyykösjärvellä uimarannalta kaakkoon päin suuntautuvalla rannalla on mahdollista kalastaa. Auton voi jättää uimarannan parkkipaikalle.

8. Valkiaisjärvi ja Niilesjärvi

Valkiaisjärvi ja Niilesjärvi sijaitsevat lähellä toisiaan metsäisessä Niileksen kaupunginosassa. Molemmat järvet ovat suosittuja kalapaikkoja. Niilesjärven ja Valkiasjärven välinen lampi, Mustalampi, on vain Oulun seudun perhokalastajien seuran käytössä. Auton voi parkkeerata Valkiaisjärven parkkipaikalle.

9. Pikisaari

Pikisaari sijaitsee Oulun keskustan läheisyydessä ja on helposti saavutettava kalastuspaikka. Saaren pohjoisreunan luonnontilaisilta rannoilta on mahdollista kalastaa rannalta. Saaren rantoja myöten kulkee suosittu lenkkeilypolku, jota pitkin kulkemalla voit katsoa sopivan kalapaikan.

10. Tukkisaari

Hartaanselän pohjoisreunalla sijaitsevasa Tukkisaaressa voit onkia rannalta tai laiturilta esimerkiksi lasten kanssa. Saareen pääsee pientä siltaa pitkin. Saaressa on myös nuotiopaikka.

Auton voi parkkeerata Koskitien varrelle pysäköintimerkkien mukaisesti tai Tervaporvarinpuiston parkkipaikalle Koskitien ja Kangastien risteyksen läheisyyteen. Myös Koskitien ja Kangaspolun risteyksen läheisyydessä on parkkipaikka.

11. Meri

Veneellä kalastaessa merellä pyyntipaikkoja on lähes rajattomasti. Veneenlaskupaikkoja on esimerkiksi Hartaanselällä, Varjakan satamassa ja Seelarin alueella.

12. Kipinänkosket

Iijoen Kipinänkosket on suosittu kalapaikka perhokalastajien keskuudessa. Joki on koskien kohdalta useita kymmeniä metrejä leveä. Koski tarjoaa erinomaiset puitteet koskikalastukseen. Yli-Iintien läheisyydessä sijaitsee laavu ja nuotiopaikka. Kipinään on matkaa Oulusta noin tunti.

13. Koitelinkosket

Kiiminkijoen Koitelinkoskilla voi harrastaa perhokalastusta kevyillä heittokalastusvälineillä. Kiiminkijoen yhteisviehelupa oikeuttaa kalastamaan perholla ja uistimella Puolangan Kivarinjärvestä Haukiputaan jokisuulle asti. Tämä tarkoittaa noin 170 kilometrin pituista matkaa. Koitelinkoskien alueella on kiellettyä harrastaa verkkokalastusta, mato-ongintaa, pilkkimistä ja ravustusta.

Kuva: Koitelinkosket on suosittu virkistyskohde Oulun seudulla.

14. Sämppikoski

Sämppikoski on Kiiminkijoen upea koskialue, joka sijaitsee Pohjois-Oulussa Haukiputaan keskustan läheisyydessä. Koskialue on noin 3 kilometriä pitkä, matala ja soveltuu hyvin perho- ja heittovapakalastukseen. Koskesta voi saada merilohta ja meritaimenta, mikä houkuttelee kalastajia paikalle läheltä ja kaukaa. Sämppikoskella voit kalastaa esimerkiksi Myllysaaressa kosken pohjoispuolella.

Autot parkkeerataan Myllysaarentien päässä olevalle parkkipaikalle. Parkkipaikalta johtaa helppokulkuinen polku Myllysaaren kalastuspaikalle ja hiljattain uusitulle laavulle, jossa on myös tulentekopaikka. Kiiminkijoen yhteisviehelupa oikeuttaa kalastamaan perholla ja uistimella Puolangan Kivarinjärvestä Haukiputaan jokisuulle asti. Osoite: Myllysaarentie 3, Oulu.

Kuva: Sämppikoski on Kiiminkijoen koskialue, josta voi saada merilohta ja meritaimenta.

Pilkkiminen Oulussa

Oulu tarjoaa upeat mahdollisuudet pilkkimiseen talvella, sillä pitkät ja kylmät talvet saavat aikaan kantavan jääpeitteen. Suosittuja pilkkikohteita ovat esimerkiksi Nallikarin alue, Kempeleenlahti, Kuivasmeri, Kellon Kiviniemi, ja Lumijoen Varjakka. Niissä voi tavoitella erityisesti ahventa. Muista varustautua asianmukaisesti, sillä talvinen pilkkiminen voi olla vaativaa mutta palkitsevaa.

Siian lippoaminen Oulussa

Vaellussiian lippoaminen Hartaanselän rannoilla on jokasyksyinen lokakuun perinne Oulussa. Lippoamisella eli lippokalastuksella tarkoitetaan kalastustapaa, jossa kalastetaan pitkän kepin päässä olevalla haavilla joen pohjassa olevia kaloja. Haavia liikutetaan myötävirtaan. Lippoajat liikkuvat lippoamislaitureilla.

Siika alkaa nousta mereltä jokiin kutemaan jo syyskuussa. Siian kalastus on kuitenkin kielletty Oulujokisuistossa lokakuun loppuun asti lukuun ottamatta siian lippoamista, jossa siian mätiä pyritään keräämään naaraskaloilta velvoiteistutuksia varten. Lippoajat saavat pitää koirassiiat ruokakaloina. Lokakuun loppupuolella Oulussa järjestetään perinteisesti lippoamistapahtuma, jossa on mahdollista kokeilla lippoamista. Marraskuun alusta alkaen siikaa saa pyytää vapaammin.

Varmista lupa-asiat ja täsmälliset kalastusrajoitukset etukäteen

Tarkistathan täsmälliset kalastusrajoitukset ennen kalastamaan lähtemistä. Katso myös Oulun kaupungin kalastusalueet ja kalastuksen lupaehdot ja ohjeet kalastajille. Oulun kaupungin kalastuslupia voi ostaa osoitteesta kalapassi.fi. Noudata aina kalastussääntöjä ja kunnioita luontoa. Muista myös ottaa roskat mukaasi ja käsitellä saaliit vastuullisesti.

Kalastuselämykset odottavat!

Kalastus Oulussa tarjoaa elämyksiä niin kokeneille kalastajille kuin vasta-alkajillekin. Kaupungin monipuoliset vesistöt, upea luonto ja runsas kalakanta tekevät Oulusta houkuttelevan kalastuskohteen ympäri vuoden. Pakkaa varusteesi, hanki kalastusluvat ja suuntaa Oulun vesille – elämykset odottavat!