Missä voi poimia marjoja Oulussa? Pohjois-Suomen keskuksessa Oulussa on useita hyviä marjapaikkoja, joissa voit poimia hillaa, tyrniä, mustikkaa, puolukkaa ja karpaloa. Metsiä ja soita riittää silmän kantamattomiin, eikä sopivista marjastuspaikoista tule pulaa. Oulussa luonto on lähellä ja marjaan pääsee kätevästi vaikkapa pyörällä. Raikkaiden ja ravinteikkaiden marjojen poimiminen on mukavaa puuhaa loppukesällä ja syksyllä. Lue, missä voi marjastaa Oulussa, ja lähde nauttimaan kotimaisista marjoista!
Marjastus Oulussa
Oulun seutu on todellinen aarreaitta marjastajille. Alueen monipuolinen luonto ja laajat metsäalueet tarjoavat erinomaiset puitteet marjojen keräämiseen jokamiehenoikeuksien puitteissa. Kesän ja syksyn aikana metsistä löytyy runsain määrin erilaisia marjoja, joista voi nauttia niin paikan päällä kuin kotiin vietynä. Marjanpoiminta on mukavaa tekemistä vaikkapa lasten kanssa, sillä metsässä mieli virkistyy ja saaliina on mahdollista saada herkullista superfoodia. Alla parhaat marjastusvinkit Ouluun.
Mustikka
Oulun seudulla mustikka kypsyy heinäkuun loppupuolella. Mustikka on suosittu marja erilaisiin jälkiruokiin ja terveelliseen ruokavalioon. Se viihtyy hieman varjoisissa kuusimetsissä. Oulun seudulla mustikkaa kasvaa tuoreilla kankailla ja kuivahkoilla kangasmailla. Mustikka-aikaan hyttysiä on yleensä paljon, joten kannattaa varata mustikanpoimintaan pitkähihainen yläosa ja pitkälahkeiset housut. Myös hyttyskarkotteet voivat auttaa.
Oulussa mustikkaa esiintyy runsaasti. Helpoimmat mustikkapaikat ovat sopivien parkkipaikkojen läheisyydessä, joista alla vinkkinä muutama.
- Valkiaisjärven alue: Valkeisjärven ja Mustalammen väliseltä kankaalta on yleensä löytynyt mustikkaa. Samoin Valkiaisenkankaalta Valkiaisjärven pohjoispuolelta. Auton voi parkkeerata Valkeisjärven uimarannan parkkipaikoille. Tutustu karttaan etukäteen.
- Iinatin lenkki: Iinatin kuntopolku sijaitsee Hiirosen ja Iinatin alueella ja sen varrella on helposti saavutettavia marjastuspaikkoja. Auton voi parkkeerata Hiirosen urheilupuiston parkkipaikalle tai Oulunlahdentien ja Haarasuontien risteyksen viereiselle parkkipaikalle. Mustikkaa esiintyy lenkin varrella esimerkiksi Oulunlahdentien ja Haarasuontien risteyksen parkkipaikalta polkua pitkin länteen lähdettäessä.
- Loppula: Sanginjoen luontokeskus Loppulan parkkipaikan läheisyydessä on useita hyviä mustikkapaikkoja. Parkkipaikalta suunnataan pohjoiseen tai itään. Osoite: Korpiseläntie 2, 90660 Oulu.
Hilla
Hilla, lakka, suomuurain ja lintti (Rubus chamaemorus) on keltaoranssi soiden marja, jolla on monta nimeä. Oulun seudulla hilla kypsyy heinäkuun puolivälissä – loppupuolella. Oulussa voi saada varsin hyvän hillasaaliin, eikä hillaa poimiakseen tarvitse lähteä esimerkiksi Lappiin. Hilla on erityisen herkkä hallalle, minkä takia hillaa ei esiinny joka vuosi samoissa määrin.
Lakan kerääminen vaatii tarkkaavaisuutta ja kärsivällisyyttä, mutta sen makea ja ainutlaatuinen maku tekee vaivannäöstä kannattavan. Hillaa poimiessa on syytä varoa suon pehmeitä kohtia eli silmäkkeitä, jonne voi upota. Siksi hillaa kannattaa poimia vain yhdessä kaverin kanssa. Turvallisinta on pysyä kuivemmilla suoalueilla lähellä puustoisia kohtia ja soiden reunoja. Mukana kannattaa pitää jotain kättä pidempää, kuten keppi tai köysi. Myös hyttyshattu on tarpeellinen, sillä soilla on tyypillisesti hyttysiä ja mäkäräisiä heinäkuussa. Kun turvallisuusasiat on huomioitu, hillan poimimisesta voi nauttia täysin siemauksin.
Mistä voi löytää lakkaa Oulussa?
Hillaa voi löytää, kun tietää, missä hilla viihtyy. Hilla viihtyy parhaiten luonnontilaisilla soilla, joita ei ole ojitettu. Sitä esiintyy kuitenkin myös ojitetuilla soilla ja metsäteiden varsilla. Avosoilla kasvava suohilla kypsyy nopeammin kuin metsäisillä soilla kasvava korpihilla. Suohilla on myös herkempi yöpakkasille. Siksi hillaa kannattaa etsiä sekä avosuolta että vähän puustoisimmilta suo-osuuksilta ajankohdasta ja vuodesta riippuen. Kaikista märimmillä suo-osuuksilla hilla ei viihdy. Hillaa etsivän kannattaa tutkia retkikarttoja, joista saa vinkkiä suoalueista. Alla oulunmatka.fi-sivuston kootut vinkit helpoista hillapaikoista Oulussa.
- Pilpasuo: Oulun Pilpasuolta on tyypillisesti löytynyt hillaa. Pilpasuo on helposti lähestyttävä ja suosittu retkikohde, jossa hillaa saattaa nähdä jo pitkospuureitiltäkin. Poiminta kannattaa ajoittaa mahdollisuuksien mukaan ajoissa. Pilpasuon parkkipaikan läheisyydessä olevat suo-osuudet ovat kuivempia. Mitä pidemmälle kaakkoon edetään, sitä märemmäksi suo muuttuu. Kaikista märimmille osuuksille ei kannata mennä, sillä riskit vajota suohon kasvavat, eikä hillaa löydy kaikista kosteimmista kohdista.
- Mustalammen ympärys: Mustalampi sijaitsee Valkiaisjärven ja Niilesjärven välissä Oulussa. Mustalammen ympäristö on soistunut, ja suolta on tyypillisesti löytynyt hillaa. Alue on lähellä asutusta eikä suoalue ole kovin suuri, joten kannattaa varautua enemmänkin hillan maisteluun kuin keräämiseen.
- Tervasuo (Oulujokilaakson tervareitti): Oulujokilaakson tervareitistön varrella on useita laajoja suoalueita, joilta voi löytyä hillaa. Ylikiimingintien varrella sijaitsevalta Tervareitistön parkkipaikalta on noin 1,5 kilometrin kävelymatka Tervareitin polkua pitkin Tervasuolle. Suon laidassa on Tervajärven laavu, jossa voi pitää taukoa hillaa poimiessa. Keskellä suota on Tervajärvi. Vältä menemistä märimpiin suokohtiin. Lähistöllä sijaitsee myös Matkajärvensuo, josta voi niin ikään löytyä hillaa.
Puolukka
Puolukka on maukas ja satoisa metsämarja. Tämä kirpeä, punainen marja on erityisen suosittu säilöttynä ja siitä valmistetaan monenlaisia herkkuja, kuten hilloja ja mehuja. Oulun seudulla puolukka kypsyy tyypillisesti syyskuun aikaan. Sen poimiminen on helppoa, sillä marjat kestävät poiminnan hyvin litistymättä. Puolukka-aikaan hyttyset eivät yleensä enää häiritse poimijaa, mutta hirvikärpäsiin on syytä varautua.
Kuva: Oulussa on lukuisia hyviä marjastuspaikkoja, joista voi löytää puolukkaa.
Puolukan poiminta Oulussa
Parhaita puolukan poiminta-alueita ovat kuivahkot mäntykankaat ja hakkuuaukiot, mutta sitä esiintyy myös rämeillä ja korpimetsissä. Helpoimmat puolukkapaikat löytyvät parkkipaikkojen ja lenkkeilyreittien äärestä:
- Kivikkokangas: Kivikkokankaalla puolukkaa esiintyy esimerkiksi Aalikkokankaan ja Isosuon läheisyydessä. Rakkakiventien päädyn parkkipaikalle voi parkkeerata auton. Pururataa jatketaan kohti Kivikkokankaan laavua, joka sijaitsee hiekkaisella kankaalla Isosuon laidassa. Kankaan männikössä kasvaa puolukkaa.
- Virpiniemi: Viripiniemen hiekkaisista maastoista löytyy yleensä hyvin puolukkaa. Kellosta Virpiniemen suuntaan ajettaessa puolukkaa löytyy yleensä Virpiniementien molemmin puolin, sillä alue on kuivahkoa hiekkapohjaista mäntykangasta. Myös Virpiniemen urheilukeskuksen pururadan varrella on useita hyviä puolukkapaikkoja, sillä maasto on kuivaa.
- Iinatin lenkki: Iinatin kuntopolku sijaitsee Hiirosen ja Iinatin alueella ja sen varrella on helposti saavutettavia marjastuspaikkoja. Hiirosen urheilupuiston parkkipaikalta suunnataan kuntorataa pitkin kohti etelää-kaakkoa ja jatketaan ylämäkeen Oulunlahdentietä kohti, kunnes saavutaan kuivahkolle mäntykankaalle (Tahkokangas). Mäen päältä löytyy puolukkaa.
Tyrni
Oulun seudulla tyrni kypsyy elo-syyskuun vaihteessa. Tyrniä kasvaa luonnonvaraisena meren rannoilla hiekkaisilla alueilla. Hietasaaren Pitkänmöljäntien päässä meren rannalla kasvaa kookkaita tyrnipensaita. Se onkin kaupunkilaisten keskuudessa suosittu paikka maistella ja poimia tyrnin marjoja. Sen raikkaat ja happamat marjat sopivat erinomaisesti mehuihin, hilloihin ja smoothieihin. Tyrnin poiminnassa hyttyset eivät yleensä ole riesaksi merituulen ansiosta, mutta esimerkiksi jalat kannattaa suojata pitkillä lahkeilla punkeilta.
Karpalo
Karpalo on syksyn herkkumarja, joka viihtyy erityisesti kosteilla suoalueilla. Tämä kirpeä ja raikas marja on erityisen suosittu mehujen ja hyytelöiden valmistuksessa. Karpalosato kypsyy syys-lokakuussa, ja Oulun seudulla on lukuisia hyviä karpaloalueita, erityisesti Pohjois-Pohjanmaan laajoilla soilla. Karpalo viihtyy samoilla soilla kuin lakka.
Turvallisuusohjeet
Marjastusretkellä kannattaa pitää huolta tärkeistä turvatekijöistä. Marjaan ei kannata lähteä yksin. Ilmoita myös mahdollisuuksien mukaan jollekulle, minne olet menossa poimimaan marjoja. Mukaan kannattaa ottaa kartta (paperinen tai esim. sovellus) eksymisen välttämiseksi, kännykkä akku täynnä, mahdollinen lisäakku, evästä ja vettä. Vaatetuksessa kannattaa huomioida, että lämmintä ja vedenpitävää vaatetta on riittävästi, ja että vaatetus erottuu väriensä puolesta maastosta. Puhelimeen kannattaa ladata 112-sovellus. Jos olet eksynyt, ota yhteys hätäkeskukseen. Kannattaa muistaa, että mitä kauempana kaupungista marjoja poimii, sitä huonommaksi kännykkäverkot yleensä muuttuvat. Oulun lähimetsissä kännykän kuuluvuus on kuitenkin hyvä.
Marjastusvinkkejä Oulun seudulla
- Varustaudu hyvin: Ota mukaan marjaämpäri, hyvät kengät, säänmukaiset vaatteet ja hyttysmyrkkyä. Metsäretkelle kannattaa varata myös riittävästi juotavaa ja pientä evästä.
- Suojele luontoa: Noudata jokamiehenoikeuksia ja jätä metsä siistiksi. Kerää vain sen verran marjoja kuin tarvitset.
- Tunne alueet: Paikalliset marjastuspaikat voivat olla salaisia helmiä. Kysy vinkkejä paikallisilta tai tutustu retkeilykarttoihin.
- Ota huomioon sää: Marjojen kypsyminen ja laatu voivat vaihdella säiden mukaan. Sateiden jälkeen marjat voivat olla erityisen mehukkaita, mutta myös sienet saattavat herätä eloon, tarjoten lisäiloa metsäretkelle.