Oulun upeimmat patsaat – valitse suosikkisi!

Millaisia patsaita Oulussa on? Vaikka Toripolliisi-patsas on Oulun suosituin nähtävyys, myös muut patsaat tuovat jykevän ja vaikuttavan lisän Oulun kaupunkikuvaan. Olitpa liikkeellä kesällä tai talvella, Oulun patsaat ovat upeita nähtävyyksiä ihasteltavaksi. Katso Oulunmatka.fi -sivuston vinkit patsaiden katseluun.

1. Leevi Madetojan patsas

Säveltäjä Leevi Madetojan patsas sijaitsee Madetojan puistossa Oulujokisuiston läheisyydessä. Patsas on Aarre Aaltosen suunnittelema ja se on pystytetty vuonna 1962. Materiaaliltaan patsas on valettua pronssia.

Madetojan patsas muistuttaa maamme yhdestä kuuluisimmasta säveltäjästä. Leevi Madetojan tunnetuimpia sävellyksiä ovat erilaiset oopperat, kuten Pohjalaisia, opus 45 ja Juha, opus 74.

Osoite: Oikokatu.

Kuva: Leevi Madetojan patsas.

2. Teuvo Pakkalan muistopatsas

Kirjailija Teuvo Pakkalan patsas sijaitsee Vaaranpuistossa Oulun keskustassa. Patsas on Oskari Jauhiaisen suunnittelema, ja se on pystytetty vuonna 1973. Materiaaliltaan patsas on valettua pronssia.

Pakkalan patsas muistuttaa kirjailijasta, joka tunnetaan naisten ja lasten elämänkohtaloiden ja mielenliikkeiden eläytyvänä kuvaajana. Teuvo Pakkalan tunnetuimpia teoksia ovat näytelmä Tukkijoella (1899), ja kirja Pieni elämäntarina (1903) sekä novelli Ihme ja kumma (1895).

Osoite: Saaristonkatu 21.

Kuva: Teuvo Pakkalan muistopatsas Oulussa

3. Franz Michael Franzenin patsas

Runoilija Franz Michael Franzenin patsas sijaitsee Franzeninpuistossa Oulun keskustassa. Patsas on Erland Stenbergin suunnittelema ja se on pystytetty vuonna 1879. Se onkin Oulun vanhin patsas. Materiaaliltaan se on valettua pronssia, ja se on tehty Pariisissa. Franzenin patsas sijaitsee osoitteessa Linnankatu 3.

Frans Michael Franzen (1772–1847) oli runoilija, joka toimi esikuvana esimerkiksi runoilija Johan Ludvig Runebergille. Franzen kirjoitti muun muassa virsiä, joita lauletaan vielä tänä päivänäkin.  

Kuva: Franz Michael Franzenin patsas.

4. Taistelu on päättynyt -muistomerkki

Intiön hautausmaan sankarihauta-alueella on yhteismuistomerkki sodissa 1939–1945 kaatuneiden muistolle. Muistomerkki on vihitty käyttöön vuonna 1952, ja sen on tehnyt Oskari Jauhiainen. Veistos on punagraniittia, ja se kuvaa kolmea lumipukuista seisovaa sotilasta. Muistomerkki sijaitsee Intiön hautausmaan etelälaidalla, ja sinne pääsee helpoiten Kajaanintieltä.

Osoite: Kajaanintie 1.

Kuva: Taistelu on päättynyt -muistomerkki sijaitsee Intiön hautausmaalla.

5. Kalasääski ja Lohi

Kalasääski ja lohi on suihkulähdeveistos Oulussa. Patsas on pystytetty vuonna 1959 keskustan Pokkisenpuistoon. Materiaaliltaan patsas on valettua pronssia. Kalasääski ja lohi -patsas sopii teemansa ansiosta Oulujoen suiston vesistömiljööhön.

Patsaan hankintaa alettiin suunnitella vuonna 1955 Oulun 350-vuotisjuhlien aikaan. Patsas on Oskari Jauhiaisen (1913–1990) suunnittelema. Hän oli lähtöisin Kiimingistä ja teki uraa erityisesti monumentaaliveistäjänä. 

Osoite: Aleksanterinkatu.

Kuva: Kalasääski ja Lohi -suihkulähde on upea nähtävyys.

6. Pohjan neito

Pohjan neito -veistos sijaitsee Oulun Lyötynpuistossa Plaanaojan varrella. Teos kuvaa alastonta naista veden äärellä. Veistos on vuodelta 1967, ja se on Viljo Savikurjen suunnittelema. Se tehtiin alun perin Pohjanmaa Oy:lle tilaustyönä, mutta yhtiö lahjoitti sen myöhemmin Oulun kaupungille.  Osoite: Arkistokatu.

Patsas Oulussa

Kuva: Pohjan neito on kaunis patsas Oulussa.

7. Maanpuolustajan patsas

Intiön kasarmin alueen Veteraanipuistossa sijaitseva maanpuolustajan patsas on Pentti Papinahon suunnittelema. Patsaassa sotilas pitelee kivääriä. Jalustassa lukee Kaikki isänmaan puolesta 1918, 1939–1945 ja Pohjois-Pohjanmaan maanpuolustajille. Jalustan toisella sivulla on seuraavat metallilaattaiset tunnukset: Jääkäriliike, Vapaussoturit, Suojeluskunnat, Lotat, Sotainvalidit, Sotaveteraaniliitto, Rintamaveteraaniliitto ja Rintamanaisten liitto. Patsas on vuodelta 1991, jolloin Intiön kasarmialue oli 110-vuotias.

Osoite: Wervinginkuja 2.

Kuva: Maanpuolustajan patsas Oulun Intiön kasarmialueella.

8. Kuluva aika

Kuluva aika -patsaat sijaitsevat Ainolanpuistossa ja kuvaavat kolmea naishenkilöä. Patsaat tulivat Ainolanpuistoon vuonna 2005 Oulun 400-vuotisjuhlan kunniaksi. Taideteos on unkarilaisen ystävyyskaupunki Siófokn lahjoittama. Patsaan on suunnitellut Imre Varga. Osoite: Mannenkatu.

Kuva: Kuluva aika -patsas Ainolanpuistossa.

9. Siivet-veistos

Siivet on Martti Tarvaisen suunnittelema pronssiveistos, joka on pystytetty vuonna 1961. Veistos kuvaa lentoon lähteviä joutsenia, jotka symboloivat siirtymistä ajasta iäisyyteen. Teos osallistui kilpailuun, jossa etsittiin sopivaa veistosta talvi- ja jatkosodassa menehtyneiden muistolle. Siivet-veistos ei voittanut kilpailua, mutta se sijoitettiin Ouluun siitä huolimatta. Osoite: Kainuuntie 34.

Kuva: Siivet-veistos Plaanaojassa.

10. Toripolliisi

Oulun kauppatorilla sijaitseva Toripolliisi-patsas on Kaarlo Mikkosen suunnittelema. Teos kuvaa torilla toimineita toripoliiseja, joiden tehtävänä oli valvoa torin tapahtumia ja pitää yllä kuria ja järjestystä. Patsas on valmistunut vuonna 1987. Se rahoitettiin kansalaiskeräyksellä.

Toripolliisi-patsas on Oulun tunnetuimpia tunnusmerkkejä kansallisesti ja kansainvälisesti. Patsas sopii kokoluokkansa ansioista hyvin yhteiskuviin. Osoite: Kauppatori.

Kuva: Toripolliisi-patsas on Oulun tunnetuin hahmo.

11. Tiernapojat-patsas

Oulun keskustassa Kirkkokadulla sijaitseva Tiernapojat-patsas kunnioittaa paikallista tiernapoikaperinnettä. Tiernapojat ovat lapsia, jotka esittävät joulunaikaan laulaen kristilliseen perinteeseen pohjautuvaa tarinaa. Patsas on Tiernasäätiön toteuttama, ja sen rahoitus saatiin varainhankinnan kautta. Tiernapojat-patsaan on suunnitellut iiläinen taitelija Sanna Koivisto. Osoite: Kirkkokatu 29.

Kuva: Tiernapojat-patsaassa laulavat pienet pojat.

12. Merikosken muusat

Merikosken muusat on vuonna 1985 valmistunut veistetty graniittimuistomerkki, joka on tehty runoilija V. A. Koskenniemen muistolle. Se kuvaa torsomaisia hahmoja seisomassa selät vastakkain. Muistomerkki toimii kunnianosoituksena vapaana virtaavan Merikosken muistolle. Teoksen on tehnyt Terho Sakki.

Kuva: Merikosken muusat -veistos Oulun Hupisaarilla.

13. Vapaudenpatsas

Oulun Mannerheiminpuiston laidalla sijaitseva Vapaudenpatsas on pystytetty kolme vuotta Suomen itsenäistymisen jälkeen vuonna 1920. Veistoksen jalustassa lukee teksti ”1918, Eteläpohjalaisten vapaussankarien kunniaksi” viitaten valkoisten voittoon Suomen sisällissodassa. Veistos on tyylisuunnaltaan klassistinen. Osoite: Isokatu 41.

Kuva: Vapaudenpatsas on mahtipontinen julkinen veistos.

14. Rupikonna-veistos

Rupikonna on Raimo Metsänheimon suunnittelema pronssiin valettu teos, joka sijaitsee Oulun keskustassa osoitteessa Saaristonkatu 22. Teos otettiin käyttöön vuonna 1983 silloisen terveyskeskuksen pihalle. Rupikonna-patsas syntyi julkisten tilojen kuvataidekurssin kurssityönä, jonka kuvataidelautakunta myöhemmin hyväksyi toteutettavaksi.

Kuva: Rupikonna-veistos sijaitsee Oulun keskustassa.

Jutun kuvat: oulunmatka.fi, tietolähteet mm.: Oulun kaupunki.