Oulun yliopiston kasvitieteellinen puutarha on ympärivuotinen retkikohde, joka koostuu kasvihuoneista ja ulkopuutarhasta. Puutarhassa voit ihailla kukkaloistoa ja puutarha-alueen vesielementtejä, viettää picniciä puiden varjossa tai tutustua mielenkiintoisiin kasveihin. Kohde sopii rauhalliseen kävelyyn ja virkistäytymiseen. Vierailu ulkopuutarhassa on maksutonta, ja sisäpuutarhaan on vapaaehtoinen 5 euron pääsymaksu. Kuten yleensäkin kasvitieteellisissä puutarhoissa, kasvien nimet ovat esillä pienissä kylteissä, joten retkellä on mahdollista kartuttaa myös yleissivistystä.
Saapuminen
Oulun yliopiston kasvitieteellinen puutarha sijaitsee Oulun yliopiston Linnanmaan kampuksen vieressä osoitteessa Kaitoväylä 5, Oulu. Auton voi parkkeerata puutarhan parkkipaikalle. Pysäköinti on maksutonta kesäkuun alusta heinäkuun loppuun (1.6.–31.7.), mutta maksullista muina aikoina klo 8.00–16.00 välillä. Pyörille on pyörätelineet. Puutarhalle pääsee sujuvasti paikallisliikenteen bussiyhteyksillä, sillä Oulun yliopiston bussipysäkki on lähellä puutarhaa.
Kuva: Oulun yliopiston kasvitieteellinen puutarha.
Kasvihuoneet
Sisäpuutarhan kahdessa pyramidin muotoisessa kasvihuoneessa tunnelma on kuin tropiikissa. Sisällä kukkivat trooppiset kasvit vuodenajasta riippumatta, ja voitkin nauttia kukkaloistosta myös keskellä talvea.
Sisäpuutarhan kasvit on ryhmitelty osastoihin maantieteellisen sijainnin perusteella. Kasviosastoja on viisi: Trooppinen osasto, subtrooppisten kesäsateiden osasto, subtrooppisten talvisateiden osasto, lauhkean ilmaston osasto sekä sukkulentti ja kserofyyttiosasto. Puutarhan infotauluista voi lukea lisää tietoa kasvualueista. Vapaaehtoinen pääsymaksu kasvihuoneisiin on 5 euroa. Kasvihuoneet ovat auki tiistaista sunnuntaihin klo 10–16 välillä.
Aulassa voit tutustua mielenkiintoisiin tiedenäyttelyihin. Kävijät pääsevät esimerkiksi kurkistamaan mehiläisten asuttamaan mehiläispesään lasin takaa. Aulassa on myös WC-tilat.
Kuva: Kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneissa on trooppinen tunnelma.
Ulkopuutarha
Ulkopuutarhassa voit nauttia puiston kauneudesta ihaillen kauniisti hoidettuja kukka-, pensas- ja puuistutuksia. Reitit ovat helppokulkuisia, joten myös huonojalkaisten on helppo vierailla puutarhassa. Lisäksi puutarhassa on penkkejä istumista varten, joten kasvien ihastelun lomassa on mahdollista levätä.
Puutarha on jaoteltu teemoittain. Pääportista sisään tultaessa saavutaan ehkäpä puutarhan näyttävimmälle osastolle eli koristekasvien alueelle. Kukkaistutukset on suunniteltu siten, että eri kasvilajien kukinnat ajoittuvat eri aikoihin. Näin kukat kukkivat läpi koko kesän, joten puistossa kannattaa vierailla useamman kerran kesän aikana.
Kuva: Pioni kukkii Oulun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa.
Ulkopuutarhan kukkuloilla kasvaa tunturiluonnon kasveja. Niille voi kiivetä pieniä polkuja pitkin. Puutarhassa on myös Arboretum eli puupuisto, jossa voit tutustua useisiin eri puulajeihin. Hauskimpien joukossa on muun muassa violettilehtinen koivu. Puutarhassa on myös kotimaisten kasvien osasto, jossa viihtyvät hennot ketojen kukkaset.
Kuva: Kasvitieteellisessä puutarhassa kukkivat kauniit kukat.
Hyötypuutarha
Ulkopuutarhan hyötypuutarhassa kasvimaa kukoistaa. Kävijät voivat tutustua muun muassa siihen, miltä erilaiset maustehyllystä tutut yrtit näyttävät. Istutusalueiden väliset kulkuväylät ovat helppokulkuisia puisten katteiden ansiosta. Vihannesmaalla kasvavat puolestaan kaikille tutut vihannekset. Hyötypuutarha on aidattu, jotta jyrsijöiden pääsy kasvimaalle estetään. Kävijöitä pyydetäänkin aina sulkemaan portti perässään.
Kuva: Oulun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan hyötypuutarhassa kasvavat muun muassa tutut maustekasvit.
Omenatarha
Oulun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan omenatarhassa kasvaa pohjoiseen sopeutuneita omenapuulajeja. Keväällä omenapuiden kukinnan aikaan omenatarha täytyy makeasta omenapuiden kukkien tuoksusta, mutta myös perhosista ja muista pölyttäjistä. Tuolloin omenatarhasta saa ikuistettua kauniita kuvia.
Kuva: Oulun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan omenapuut kukkivat touko-kesäkuun vaihteessa.
Alppiruusut
Puutarhan pohjoislaidalla on alppiruusualue, joka puhkeaa täyteen kukkaansa alkukesästä. Alppiruusut tuottavat yleensä runsaasti kookkaita kukintoja, ja pensas itsessäänkin voi kasvaa yli 3 metrin korkuiseksi. Siksi alppiruusupensas sopii mainiosti taustaksi esimerkiksi erilaisiin henkilökuviin. Alppiruusut on tuotu Oulun yliopiston kasvitieteelliseen puutarhaan Helsingistä jo 1970-luvulla, ja niistä kestävimmät ovat säilyneet näihin päiviin asti.
Vesielementit
Puutarhan vesielementit elävöittävät puistoa ja lisäävät viihtyisyyttä. Alueella on pienempiä altaita, mutta myös reilun kokoisia lampia. Puiston pienen kukkulan rinteellä virtaa kirkasvetinen puro. Puistossa saattaa törmätä myös sorsapoikueisiin, jotka viihtyvät lampien läheisyydessä.
Yleisiä ohjeita
- Vierailu ulkopuutarhassa on maksutonta, ja sisäpuutarhaan on vapaaehtoinen 5 euron pääsymaksu.
- Puistossa ei saa ajaa pyörällä.
- Puistoon ei saa tuoda koiria
- Kukkia ei saa poimia.