Pajunkissat

Pääsiäinen Oulussa – katso vinkit!

Tänä vuonna pääsiäinen on maalis-huhtikuun vaihteessa 29.3.–1.4.2024. Pääsiäinen on kirkkovuoden kohokohta ja kevättalven juhla: narsissit kukkivat, kylvetään rairuohot ja herkutellaan mämmillä sekä suklaamunilla. Katso vinkit, mitä Oulussa voi tehdä pääsiäisenä 2024.

Virpominen

Pohjalaisen pääsiäisperinteen mukaan noidiksi pukeutuneet lapset eli trullit kiertelevät ovelta ovelle virpomassa ja jakamassa koristeltuja pajunoksia pientä karkkipalkkaa vastaan. Pohjois-Pohjanmaalla virpomispäivä vaihtelee ollen joko lankalauantai tai palmusunnuntai. Oulussa virvotaan palmusunnuntaina.

Virvon varvon tuoreeks terveeks tulevaks vuodeks, vitsa sulle, palkka mulle!

Oulun seurakuntien pääsiäistapahtumat

Oulun seurakunnat järjestävät pääsiäistapahtumia koko perheelle. Tarjolla on muun muassa pääsiäiskoristeiden askartelua, lasten pienimuotoisia pääsiäisvaelluksia pääsiäispolulla ja pääsiäisnäytelmä. Oulun seurakunnat järjestävät myös pääsiäiskonsertteja. Tapahtumat ovat maksuttomia ja kaikille avoimia.

Tulvivat kosket

Oulun seudun kosket tulvivat tyypillisesti keväisin. Upeimmat kosket ovat Koitelinkoskilla ja Muhoksen Liimanninkoskella. Koskien kuohunnan seuraaminen on mukavaa puuhaa vaikkapa lasten kanssa. Koitelissa koskia pääsee seuraamaan esteettömiltä silloilta, kun taas Liimanninkoskelle kävellään lyhyttä luontopolkua pitkin. Nuotiopaikalla paistetut makkarat kruunaavat retken.

Lintubongaus

Joutsenet saapuvat usein jo maaliskuun lopussa Oulun korkeudelle. Niitä voi nähdä esimerkiksi Oulujoen suiston alueella Hartaanselällä ja meren jäällä Hietasaaresta käsin. Oulujoelta jäät lähtevät yleensä maalis-huhtikuun aikana, joten lintubongausta voi harrastaa myös joella.

Retkeily

Kevään tulo saa retkeilyinnostuksen nousemaan. Oulun seudulla on mukavia luontopolkuja, joille voi tehdä pääsiäisretken. Suosituimpia ovat Hietasaaren polut, Letonniemen luontopolku ja Pilpasuon luontopolku. Sanginjoen luonnonsuojelualue on niin ikään suosittu kohde, mutta vuonna 2024 siellä tehdään taukopaikkojen ja muiden retkeilyrakenteiden uusimistyötä. Sanginjoen luonnonsuojelualueen retkeilyreittien on määrä avautua yleisölle syksyllä 2024.

pajunkissat

Kuva: Narsissit kukkivat pääsiäisen aikaan.

Hiihto

Pääsiäisenä Oulun seudun hiihtoladut ovat yleensä hyvässä kunnossa. Laduilla on mukava nauttia aurinkoisista talvipäivistä. Pälli-Leppiniemi-ladulla voit ihailla virtaavaa Oulujokea ladulta käsin. Useat erämaaladut ovat tyypillisesti kunnostettuina pääsiäisenä. Aikaisin liikkuvat hiihtäjät saattavat kuulla metsäkanalintujen soidinlaulua. Tarkista latujen kunnossapitotilanne ennen lenkkiä.

Oulun yliopiston kasvitieteellinen puutarha

Luonnon vihertymistä ja lumien sulamista odotellessa voit ihailla kukkaloistoa Oulun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa. Sisäpuutarhan trooppiset kukkivat kasvit ilahduttavat ja tuovat kevään tunnelmaa. Kasvitieteellinen puutarha on tyypillisesti auki lankalauantaina ja sunnuntaina, mutta kiinni pitkänäperjantaina ja toisena pääsiäispäivänä, maanantaina. Sisäpuutarhan viiden euron pääsymaksu on vapaaehtoinen.

Oulun taidemuseo

Oulun taidemuseoon voit mennä säällä kuin säällä. Näyttelyt vaihtuvat ja näyttelytiloja on kahdessa kerroksessa. Museossa käyminen on rentoa tekemistä, mikä auttaa irrottautumaan arjen kiireistä. Taidekaupasta voit ostaa pieniä muistoja. Museon yhteydessä toimii myös taidekahvila. Oulun taidemuseo on auki pääsiäisenä 30.3.–31.3.2024, mutta suljettu pitkänäperjantaina 29.3. ja toisena pääsiäispäivänä 1.4.2024.

Pääsiäisbrunssit

Pääsiäisenä syödään perinteisesti lammasta, pashaa, mämmiä, suklaamunia ja monia muita herkkuja. Jos haluat säästää aikaa ja vaivaa kokkaamiselta, voit astella suoraan valmiiseen pöytään. Useat Oulun ravintolat tarjoilevat pääsiäisen herkkuja.