Päiväretki Hailuotoon – Katso parhaat vinkit matkallesi!
Matka Hailuodon majakkasaarelle on upea kokemus merellisten maisemien ja kalastajakylän ainutlaatuisen tunnelman ansiosta. Hailuodossa voit nauttia kauniista Marjaniemen hiekkarannasta, ottaa valokuvia kalastajakylästä ja majakasta, harrastaa lintubongausta, ja nauttia paikallisten ravintoloiden antimista. Saarelle matkustetaan autolautalla. Katso oulunmatka.fi-sivuston vinkit kiinnostavimmista Hailuodon nähtävyyksistä jokaisella matkailijalle.
Perämeren suurin saari Oulun edustalla
Hailuoto on Oulun edustalla sijaitseva Perämeren suurin saari ja Suomen kolmanneksi suurin saari. Hailuoto on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriympäristöksi, eikä syyttä. Saari on noussut suosituksi matkakohteeksi sen omaleimaisen tunnelman ja kauniiden merellisten maisemien ansiosta. Saarella elää noin 900 asukasta. Nimi ”Hailuoto” on tiettävästi peräisin sanasta ”haili” eli silakka ja näin ollen saaren nimi viittaisi silakkaluotoon. Saaren rannoilla ei siis tarvitse pelätä haita.
Saapuminen Hailuotoon
Hailuodon autolautta
Oman mielenkiintoisen elementtinsä Hailuodon matkaan tekee saarelle saapuminen, sillä tälle majakkasaarelle ei ole siltayhteyttä – ainakaan vielä. Saareen liikennöi maksuton autolautta, joka lähtee Oulunsalon niemen kärjestä Riutunkarista. Lautan kyytiin on helppo ajaa henkilöautolla, sillä lautan henkilökunta opastaa ajoneuvojen kuskeja. Noin 6,8 km merimatka saareen kestää noin 25 minuuttia. Varmista Hailuodon lautan aikataulut etukäteen liikennöitsijältä. Loma-aikaan ja viikonloppuisin lautalle voi olla jonoa, joten varaa lauttamatkaan riittävästi aikaa. Etuajo-oikeutetut ajoneuvot, kuten pelastusajoneuvot ja saaressa asuvat, pääsevät ensin lautalle. Hailuodon ja Riutunkarin väliä liikennöi kaksi lauttaa: Merisilta ja Meriluoto. Merisiltaan mahtuu noin 55 autoa ja Meriluotoon 45 autoa.
Hailuodon ja Oulunsalon välille rakennetaan kiinteä maantieyhteys, jonka on määrä valmistua vuonna 2026. Yhteys rakennetaan Oulun Riutunkarin ja Hailuodon Huikun välille, ja se tulee korvaamaan nykyisen lauttayhteyden. Kiinteä yhteys tulee koostumaan pengertieosuudesta ja kahdesta sillasta: Huikun ja Riutun pitkistä silloista. Kiinteän yhteyden pituus on noin 8,4 km.
Pyörällä Hailuotoon
Oulusta matkaa Hailuotoon tulee noin 60 kilometriä ja vauhdista riippuen matkan kesto on noin 3 – 5 tuntia. Maasto on tasaista, mikä helpottaa matkantekoa. Mantereen puolella voit pyöräillä lähes koko matkan pyörätietä. Mantereen puolella on vasta valmistunut noin 5 km pitkä uusi pyöräily- ja jalankulkuväylä Salonpääntien ja Riutunkarin lauttarannan välillä.
Hailuodon lautalle pääsee pyörän kanssa ilmaiseksi. Pyörällä pääsee myös autojonojen ohi. Lauttamatkan aikana voit nauttia maisemista ja vilvoittavasta merituulesta.
Hailuodon saaressa osa matkasta täytyy pyöräillä maantien laidassa, ja siksi pyöräilijän kannattaa ottaa riittävät huomiovarusteet mukaan. Hailuodon läpi kulkeva asfaltoitu maantie on noin 30 km pitkä. Hailuodon kirkonkylän läheisyyteen valmistui jonkin matkaa uutta pyörätietä vuonna 2019.
Hailuodon jäätie
Talvella merijään ollessa tarpeeksi paksua Hailuotoon saattaa päästä myös jäätietä pitkin. Jäätie on Suomen pisin virallinen jäätie, ja sinne on opasteet lautan lähtöpaikkojen läheisyydestä. Jotta ajaminen olisi turvallista, jäätiellä täytyy noudattaa tiettyjä sääntöjä: edellä ajavaan autoon on pidettävä 50 metrin etäisyys, jäätiellä ei saa ajaa 50 km/h nopeusrajoitusta ylittävää nopeutta ja ajoneuvon paino ei saa ylittää 2000 kg riippuen jään paksuudesta. Jäätie on kunnostettu tyypillisesti vain kevättalvella pidempien pakkasjaksojen jälkeen, ja sen kunnossapidosta ilmoittaa Touhu-Palvelut Oy Facebook-sivuillaan. Ajaminen jäätiellä on varsin arktinen kokemus eikä sitä voidakaan tehdä joka talvi.
Hailuodon parhaimmat nähtävyydet
- Marjaniemi
- Hailuoto Organum
- Kniivilän kotiseutumuseo
- Hailuodon kirkko
Marjaniemi on Hailuodon vetonaula
Marjaniemi on Hailuodon läntisellä rannalla sijaitseva historiallinen kalastajakylä. Kohde on Suomen tasolla merkittävä, sillä Marjaniemi on luotsi- ja majakkatoiminnan kannalta yksi Suomen edustavimmista kulttuuriympäristöistä. Marjaniemen tunnetuin maamerkki on rannassa sijaitseva arkkitehti Axel Hampus Dalströmin suunnitteleva majakka, joka on rakennettu vuonna 1871. Nykyään Marjaniemen majakan torniin voi päästä pääsymaksua vastaan. Majakan välittömässä läheisyydessä sijaitsevat punaiset pienet kalastajamökit tuovat idyllistä tunnelmaa ja muistuttavat saarelaisten kalastuselinkeinosta. Mökit ovat nykyisin pääosin loma-asuntokäytössä, joten ethän häiritse asukkien kotirauhaa.
Kesällä Marjaniemen upealla hiekkarannalla voit ottaa aurinkoa ja käydä uimassa raikkaassa merivedessä. Rannalta avautuu upeat näköalat avomerelle – varaudu siis myös merituuleen. Hiekka on hienoa, ja sillä on miellyttävää kävellä paljain jaloin. Rannalla mutkittelevat leveät pitkospuut mahdollistavat esteettömän liikkumisen vaikkapa lastenkärryjen tai pyörätuolin kanssa. Alueella on hotelli-, kioski- ja ravintolatoimintaa. Marjaniemessä olevan niemen kärjessä on myös nuotiopaikka, jossa voit paistaa vaikkapa makkarat. Huomioi kuitenkin, että Marjaniemen hiekkaranta ei ole virallinen uimaranta. Näin ollen rannalla ei tehdä mittauksia uimaveden laadusta eikä rannalla ole rantavalvontaa.
Kuva: Hailuodon hiekkarannalla on helppokulkuisia pitkospuita.
Marjaniemi on suosittu kohde myös talvella upeiden maisemiensa ja arktisen tunnelmansa ansiosta. Rannan edustalle saattaa kertyä ahtojäätä eli tuulen kasaamia jääröykkiöitä. Ethän mene jään ollessa heikkoa eikä koskaan ilman naskaleita. Kaikki palvelut eivät välttämättä ole auki talvisin, joten aukioloajat kannattaa tarkistaa etukäteen.
Hailuoto Organum
Hailuoto Organum on betoninen kupolin muotoinen tilataideteos, joka sijaitsee Ulkokarvossa. Se on akustiikkataiteilija Lukas Kühnen suunnittelema ja Hai Artin vuonna 2014 rakentama. Teos koostuu kolmesta eri kokoisesta kupolista, josta jokaisessa on hieman erilainen sointi. Käy kokeilemassa vaikkapa viheltelyä kupolien sisällä! Osoite: Petsamontie 328, 90480 Hailuoto.
Kniivilän kotiseutumuseo
Kniivilän kotiseutumuseo toimii Hailuodon kirkonkylän tuntumassa vanhan 1600-luvulta peräisin olevan maatilan paikalla. Jos olet kiinnostunut menneiden vuosisatojen talonpoikaiskulttuurista, kannattaa museoon poiketa. Pihapiirissä on vanhoja rakennuksia ja sisällä rakennuksissa on vanhoja esineitä, jotka muistuttavat saaren elinkeinotoiminnasta: maataloudesta, kalastuksesta ja käsitöistä. Museo-oppaan avulla saat vierailustasi enemmän irti. Kierros kestää noin tunnin. Yli 18-vuotiaat pääsevät museoalueelle pääsymaksua vastaan ja opastus on maksullinen. Museo on auki kesäaikana.
Osoite: Marjaniementie 20
Lintubongaus Hailuodossa
Tee linturetki Hailuotoon! Hailuodossa on erinomaiset mahdollisuudet katsella lintujen kevät- ja syysmuuttoa, sillä saari sijaitsee useiden lintulajien päämuuttoreitin varrella. Saarella onkin havaittu yli 300 lintulajia. Voit katsella lintuja Hailuodon rannoilta, peltoaukeiden laidoista tai Hailuodon lintutorneista. Hailuodossa on kolme lintutornia: Kirkkosalmen lintutorni, Kutukarin lintutorni ja Syökärinlahden lintutorini. Maasyvänlahden lintutorni on poistunut käytöstä vuonna 2021. Oulunmatka.fi suosittelee Hailuodon lintutorneista Kirkkosalmen lintutornia sen helpoimman saavutettavuuden takia.
Kuva: Hailuoto on suosittu kohde lintubongausta harrastaville.
Kirkkosalmen lintutorni
Kirkkosalmen lintutorni sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien varrella Kirkkosalmen poikki kulkevan sillan vieressä. Lintutornin alatasanteelle pääsee pyörätuolin tai lastenrattaiden kanssa. Kirkkosalmen lintutornista voi seurata useiden lintujen, kuten merimetsojen, joutsenten, kahlaajien ja petolintujen kevätmuuttoa. Paras aika lintujen bongaukselle on keväällä huhti-toukokuussa. Tornilla on tehty kunnostustöitä vuosina 2022 – 2023. Alueella on myös puucee ja tulentekopaikka.
Ajo-ohjeet: Käänny Hailuodon kirkonkylän ruokakauppojen kohdalta Viinikantielle. Ylitä vesistö, ja lintutornin parkkipaikka on tien vasemmalla puolella ennen Ryöppääntien risteystä. Osoite: Viinikantie 143. Koordinaatit: 65.00243142 N : 24.7466578 E
Hailuodon villapaita tikkuröijy
Tikkuröijy on Hailuodon perinneneule, jota kutsutaan myös luotolaiseksi tai tikkuriksi. Sen tunnusmerkkejä ovat koristeellinen etuosa sekä kaulalla ja hartian päällä olevat napit. Selkäpuolelle on lisäksi kudottu selkäkiila, mikä tarkoittaa, että neule on leveämpi harteista kuin vyötäröltä. Neule kudotaan käsin värjäämättömästä harmaasta suomenlampaan villasta. Nimi neuleelle tulee sukkapuikoista eli luotolaisittain ”tikuista”, joilla villapaita kudotaan. Tikkuröijyn neulominen on nykyään suosittu harrastus, ja 2020-luvulla tikkuröijy on noussut uuteen suosioon neulomisbuumi myötä. Hailuodossa kokoontuu Tikkuröijyn kutomiseen tarkoitettu Tikkuröijypiiri, jolla on myös oma Facebook-ryhmä. Villapaitojen suosiosta kertoo myös se, että nykyään niitä tilataan myös ulkomaille.
Hailuodon kirkonkylällä on kaksi ruokakauppaa
Hailuodon kirkonkylä eli kuntakeskus sijaitsee keskellä saarta, ja suuri osa saarelaisten palveluista on keskittynyt sinne. Hailuodon ruokakaupat sijaitsevat kirkonkylällä vieretysten: K-market Hailuoto ja Sale Hailuoto. Voit ostaa niistä eväitä reissuasi varten. Tarkista aukioloajat yritysten omilta sivuilta.
- Sale Hailuoto: Osoite: Luovontie 136
- K-market Hailuoto: Osoite: Luovontie 150
Jutun kuvat: Oulunmatka.fi