Pilpasuo on Oulun itäpuolella sijaitseva suojeltu suoalue, jossa on kaksi luontopolkua: helppo 1 kilometrin mittainen Lystireitti ja hieman pidempi 7 kilometrin mittainen Aistireitti. Luontopolun maasto on mukavan vaihtelevaa ja lyhyen reitin aikana pääset kulkemaan suolla, mäntykankaalla, rämeellä, korvessa ja kivikkoisella muinaisrannalla. Pilpasuo on ehkäpä Oulun suosituin luontopolku, jossa viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin. Lähde nauttimaan suoluonnossa patikoinnista Oulussa!
Pilpasuon aistireitti, 7 km, reitin perustiedot:
- Lähtöpaikka: Pilpaselän metsätie 244, 90650 Oulu
- Reitin kesto: noin 2 tuntia
- Reitin merkintä: siniset maalimerkit puiden rungoissa
- Reitin vaativuus: helpohko. Korkeuserot ovat pieniä, reitti on tallattua polkua ja pitkospuuta, mutta polulla on välillä juurakoita ja kiviä.
- Kenelle sopii: Aistireitti sopii aikuiselle, mutta myös lasten kanssa liikkujalle.
- Missä reitti kulkee: Reitti kulkee Pilpasuon reunoilla.
- Tulenteko: Pilpakankaan reunalla suon laidassa ja Pahalammen rannalla on nuotiopaikka. Ota huomioon metsäpalovaroitukset.
- Laavu: Pilpakankaan laavulla voi yöpyä.
- WC: Pahalammen rannalla on käymälä.
Pilpasuon lystireitti, 1 km, reitin perustiedot:
- Lähtöpaikka: Pilpaselän metsätie 244, 90650 Oulu
- Reitin kesto: noin 30 minuuttia
- Reitin merkintä: punaiset maalimerkit puiden rungoissa
- Reitin vaativuus: helppo, sillä korkeuseroa ei juuri ole ja polulla on helppo kulkea
- Kenelle sopii: Reitti on lyhyt ja helppo, joten lystireitti sopii erityisesti pienten lasten kanssa liikkuville. Reitti Parkkipaikalta Pahalammelle on tehty helppokulkuiseksi, joten paikalle pääsee vaikkapa lastenrattaiden kanssa.
- Missä reitti kulkee: Reitti kiertää Pahalammen.
- Tulenteko: Pahalammen rannalla on nuotiopaikka, jossa voi paistaa makkarat. Ota huomioon metsäpalovaroitukset.
- Laavu: Pahalammen laavulla voi yöpyä.
- WC: Pahalammen rannalla on käymälä.
Kuva: Pilpasuon kartta.
Saapuminen Pilpasuolle
Pilpasuo on siitä kiva retkikohde, että luontoon pääsee helposti ja nopeasti. Keskustasta matkaa Pilpasuon parkkipaikalle on vain 18 kilometriä. Pilpasuon ajo-ohje on helppo: Pilpasuon luontopolulle pääset Vaalantieltä kääntymällä Peräkyläntielle, jota ajetaan 1,5 km. Sen jälkeen jatketaan Miehoseläntietä noin 2,3 km.
Pilpasuon luontopolun parkkipaikka on osoitteessa Pilpaselän metsätie 244. Molemmat Pilpasuon lenkkireitit lähtevät samalta parkkipaikalta. Parkkipaikkaa on laajennettu viime vuosina, mutta siitä huolimatta se on usein täynnä. Siksi viikonloppuisin ja pyhäpäivinä kannattaa tulla ajoissa tai ajoittaa vierailu vähemmän suosittuun ajankohtaan.
Retkeilyreitin alkupäässä on opastetaulu, josta näet reittikartan, informaatiota alueen luonnosta ja muita vinkkejä. Reittien kiertosuunnaksi suositellaan myötäpäivään kiertämistä.
Varustautuminen Pilpasuolle
Varusteet kannattaa valita kelin mukaan. Yleisesti ottaen Pilpasuon polut ovat kesäisin ja syksyisin melko kuivia, ja kosteat kohdat, kuten suot, ylitetään pitkospuita pitkin. Jos on kuitenkin ollut tavanomaista sateisempaa, kannattaa jalkaan laittaa vedenpitävät kengät. Keväisin sulamisvettä saattaa olla paljon, joten jalkaan kannattaa laittaa vähintään vedenpitävät kengät, mutta saappaatkaan eivät ole huono vaihtoehto. Voit pakata mukaan evästä, sillä matkan varrella on kaksi nuotiopaikkaa ja laavua, joissa voi pysähtyä syömään.
Nuotiopaikoille toimitetaan puita säännöllisesti, mutta toisinaan ne saattavat olla loppu, koska kävijämäärät ovat melko korkeita. Jos haluat pelata varman päälle, varaa mukaan omia polttopuita.
Pilpasuon 7 kilometrin luontopolku on maastoltaan vaihteleva
Pilpasuon pidempi reitti, eli 7 kilometrin aistireitti, on sopiva aikuisille ja lapsille. Reitin kiertäminen onkin suosittua koko perheen tekemistä. Luontopolun alkupäässä pääset kulkemaan pitkospuita pitkin mäntyä kasvavaa suota eli rämettä. Tämän jälkeen alkaa korpi, jossa polku on paikoitellen juurakkoista. Juurakoissa on syytä olla tarkkana, ettei kompastu.
Kuva: Pidempi reitti eli Aistireitti on paikoitellen vaikeakulkuista.
Rämeen jälkeen saavut suon laitaan, jossa voit pysähtyä ihailemaan maisemia. Suolta noustaan kivikkoiselle Ala-Korkiakankaalle. Ala-Korkiakangas on louhikkoista muinaisranta-aluetta, sillä se oli noin 6500 vuotta sitten merellä sijaitseva pieni saari. Nykyisin louhikko on maankohoamisen myötä 55 metriä merenpinnan yläpuolella. Kankaan laella on upeita kiviröykkiöitä, jotka kannattaa käydä katsomassa. Rinteessä kasvaa myös puolukkaa ja siitä saakin syksyisin napattua pientä evästä.
Kuva: Pilpasuon kaunista maisemaa.
Kuva: Nousu Ala-Korkiakankaalle on paikoitellen kivikkoinen.
Ala-Korkiakankaan jälkeen saavutaan Pilpasuon luontopolun aukeimmalle kohdalle, josta näkee kauas yli upean suomaiseman. Hiljattain uusittuja pitkospuita pitkin pääsee Siltasaareen. Syksyllä ruska värjää suon kasvillisuuden upeisiin väreihin ja niitä kelpaa jäädä ihastelemaan hetkeksi.
Pilpasuon suoalueet ovat erämaan kaltaista suoluontoa, sillä ne ovat luonnontilaisia ja lähes ojittamattomia. Suoalueet Pilpasuolla halutaan säilyttää ja ne ovatkin osa valtakunnallista soidensuojeluohjelmaa. Pilpasuo kuuluu myös Natura 2000 -ohjelman suojelukohteisiin.
Kuva: Ruska-aika Pilpasuolla.
Molempien Pilpasuon reittien varrelta löytyy koko perheelle soveltuvia luontotietoutta tarjoavia infotauluja ja luontoaiheisia pieniä tehtäviä. Niiden äärelle voi pysähtyä herkistämään aisteja, pohtimaan luontoaiheisia teemoja ja havainnoimaan luontoa.
Kuva: Pilpasuon reitin varrella on infotauluja.
Suon jälkeen saavutaan Pilpakankaalle, joka on kuivaa mäntykangasta suon laidassa. Polku on helppokulkuista ja leveää. Metsän laidassa on Pilpakankaan laavu ja nuotiopaikka, jossa voi tehdä tulet silloin, kun metsäpalovaroitus ei ole voimassa. Laavulla voi myös yöpyä.
Kuva: Pilpakankaalla polku on helppokulkuista.
Pilpakankaan jälkeen tullaan sähkölinjalle, josta polku johtaa ojan ylittävän sillan kautta metsään. Metsässä voi kuulla polun vieressä virtaavan puron solinaa. Polku mutkittelee loppumatkan suon reunaa kohti Pahalampea ja parkkipaikkaa.
Kuva: Osa reitistä kulkee pitkospuilla.
Tervareitistö kulkee Pilpasuon läpi
Oulujokivarren Tervareitistön kulkee Pilpasuon läpi. Pilpasuolta pääsee Tervareittiä pitkin Oulua kohti, mutta myös itään Muhoksen suuntaan. Oulujokilaakson Tervareitti on suosittu patikkareitti sulan maan aikaan, mutta talvella myös hiihtoreitti Oulun ja Rokuan välillä. Tervareitillä järjestetään talviaikaan suosittu hiihtokilpailu Tervahiihto. Hiihtolatu Tervareitistölle tehdään lumitilanteen mukaan yleensä kevättalvella. Seuraa latujen kunnossapitotilannetta Oulun kaupungin sivuilta.
Lintubongausta Pilpasuolla
Koska Pilpasuo on syrjäinen ja monipuolinen kosteikko, siellä voi nähdä monia suoalueilla viihtyviä lintuja. Linnuista kiinnostuneen kannattaa varata mukaan kiikarit ja kamera. Alueella pesii pikkulintuja, kuten niittykirvinen ja keltavästäräkki, pajulintu, peippo ja hömötiainen. Kahlaajista alueella esiintyy liro, valkoviklo ja taivaanvuohi. Myös metsäkanalintuja, haukkoja ja pöllöjä saattaa nähdä, jos on sopivaan aikaan liikkeellä. Reitin varrella ei ole lintutornia.
Jutun kuvat: Oulunmatka.fi