Missä voi pyöräillä Oulussa? Oulussa pääsee pyörällä joka paikkaan, ja useat reitit kulkevat kauniiden vesistöjen ääressä. Oulu onkin Suomen pyöräilypääkaupunki! Katso vinkit onnistuneeseen pyöräretkeen!
Kattava pyöräilyverkosto
Oulun seudun kattava pyöräilyreittiverkosto on 930 kilometriä pitkä. Se koostuu pyöräilyn pääreiteistä ja kehäreiteistä sekä pienemmistä pyöräteistä. Pyöräilyn pääreitit ovat hyvin merkittyjä ja suosittuja pääväyliä, jotka johtavat Oulun keskustaan. Pääreiteillä on suunnistamista helpottavia opastetolppia ja karttoja. Osa pääreiteistä on tavallista leveämpiä baanoja, joissa pyöräilijöiden kaistat on erotettu punaisella asfaltilla erilleen jalankulkijoiden väylästä. Pyörätiet kulkevat tyypillisesti hieman etäällä autoteistä. Näin ollen autojen melu ei häiritse pyöräilyä, ja pyöräily on mukavaa tekemistä Oulussa.
Kuva: Oulun seudun pyöräilyreittiverkosto on kattava.
Selkeät opasteet
Oulun seudun pyöräverkoston opasteet ovat selkeitä, mikä helpottaa kaupungissa suunnistamista. Opasteista käy ilmi kuljettava matka tavoitellulle alueelle ja mahdollinen pyöräilyn pääreitin numero. Pyöräilyn pääreittien opasteissa on ilmoitettu myös reitin varrella olevia kohteita ja niitä vastaavia etäisyyksiä. Pyöräilyn pääreittien opasteet ovat yleisväritykseltään vaaleanpunaisia ja kehäreittien opasteet keltaisia.
Kuva: Oulussa on selkeät pyöräilyopasteet.
Suosituimmat reitit
Oulun suosituimmat pyöräilyreitit kulkevat vesistöjen ääressä. Näitä ovat Oulujokisuiston reitti, Oulujokivarren reitti ja Hietasaaren–Toppilansalmen reitti.
1. Oulujokisuiston reitti
Oulujokisuistossa voit pyöräillä suiston alueen saarille siltoja pitkin ja ihailla samalla suiston vesistömaisemia. Oulun kauppatorilta suunnataan Pikisaarensiltaa pitkin Pikisaareen. Pursitietä pitkin päästään Raatinsaareen. Kuusisaaren ja Toivonniemen kautta päästään Oulujoen Tuiran puoleiselle rannalle, josta jatketaan kohti Merikosken voimalaitosta. Tämän jälkeen pyöräillään Koskitietä patosillalle (Lassinkallionsilta) asti, joka ylitetään ja päästään Hupisaarten kaupunginpuistoon eli Ainolanpuistoon. Jokivartta seuraamalla päästään takaisin kauppatorille. Reitin pituus on noin 5 kilometriä.
2. Oulujokivarren reitti
Voit pyöräillä Oulujokivarressa aivan veden ääressä. Reitti lähtee Kasarmintieltä kohti itää ja jatkaa matkaa Värtön uimarannan ohi. Tämän jälkeen jatketaan joen rantaa myöten yläjuoksua kohti. Joen ääressä voi pyöräillä Poikkimaantien sillalle asti. Sillan ylittämisen jälkeen pyöräillään takaisin Oulun keskustaa kohti Sangintietä pitkin. Parkkisenkankaalta mennään Riekkotien kautta Hintantielle. Rautasiltaa tai patosiltaa pitkin päästään takaisin kohti keskustaa. Reitin pituus on noin 16 kilometriä.
3. Hietasaaren–Toppilansalmen reitti
Hietasaaren–Toppilansalmen reitti on luonnonläheinen ja helppo reitti vasta-alkajille. Kauppatorilta suunnataan Pikisaarensillan ja Korkeasaarensillan kautta Hietasaareen. Holstinsalmentien vartta pyöräillään Nallikarin uimarannan suuntaan. Uimarannan vieressä kulkevaa jalankulkijoiden väylää pyöräillään lähelle Ravintola Nallikaria. Siitä jatketaan pyöräilytietä kohti Pitkänmöljäntietä. Toppilansalmen rantaa pyöräillään Möljän sillalle, joka ylitetään, ja jatketaan kohti keskustaa Toppilansalmen pohjoisrantaa. Koskitien, Kuusisaaren ja Linnansaaren kautta päästään takaisin kauppatorille.
Kuva: Hietasaaren – Toppilansalmen reitillä on upeita maisemia.
Maasto ja maisemat
Oulussa pyöräily on helppoa myös aloittelijalle, sillä maasto on lähes poikkeuksetta tasaista. Miellyttävän pyöräilykokemuksen tarjoavat upeat vesistönäkymät, joita onkin tarjolla useilla reiteillä. Kauneimpia reittejä ovat Oulujokisuiston alueen reitit, jossa voit ajaa saarelta toiselle jalankulkijoiden väyliä pitkin ja ihailla samalla vesistöä.
Kuva: Oulussa useat pyörätiet kulkevat vesistöjen äärellä.
Turvallisuusohjeet
Onnistuneeseen pyöräilykokemukseen kuuluu turvallinen ajokäyttäytyminen. Käytä käsimerkkejä kääntyessäsi, sillä pyörätiet ovat suosittuja ja etenkin sähköpyöräilijät saattavat ajaa kovaa. Tarkista kylteistä, missä pyöräilijän kuuluu ajaa. Käytä aina kypärää ja pimeällä pyörän etu- ja takavaloa. Pysäköidessäsi pyörän, kytke mahdollisuuksien mukaan pyörä rungosta U-kaarilukkoa käyttäen kiinteään runkolukittavaan telineeseen. Talvisin on suositeltavaa käyttää nastarenkaita.
Kuva: Useilla Oulun pyöräilybaanoilla pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden kaistat on erotettu toisistaan.
Pyöränhuoltopisteet
Oulun keskustassa on neljä maksutonta pyöränhuoltopistettä, joilla voi pumpata renkaaseen ilmaa sekä kiristää ruuveja ja muttereita. Niiden tarkoitus on tarjota pikaista apua, jos esimerkiksi renkaan ilma tyhjenee kauppareissulla. Pyöränhuoltopisteet ovat vaaleanpunaisia tolppia, jotka on helppo tunnistaa. Pyöränhuoltopisteet sijaitsevat:
- Hallituskadulla postiaukion vieressä,
- Isokadulla Otto Karhin puiston reunassa,
- Kirkkokadun ja Pakkahuoneenkadun risteyksessä sekä
- Torinrannassa Pakkahuoneenkadun pyöräkadun päättymispisteessä.
Pyöräparkit
Oulun keskustan pyöräparkeista kannattaa suosia runkolukittavia pyörätelineitä. Niitä on esimerkiksi Kauppakeskus Valkean läheisyydessä Kauppurienkadulla, Isokadun ja Pakkahuoneenkadun risteyksen läheisyydessä ja Kirkkokatu 11 edessä. Myös Oulun yliopistolla ja Oulun yliopistollisella sairaalalla on runkolukittavia pyörätelineitä.
Pyöräily talvella Oulussa
Oulussa pyöräteitä hoidetaan hyvin talvellakin, joten talvipyöräily on Oulussa suosittua. Osa pyöräteistä on superkunnossapidon piirissä, mikä tarkoittaa, että pyöräteitä hoidetaan erityisen hyvin. Pyöräteitä aurataan ja höylätään aktiivisesti, minkä ansiosta hiekotusta tarvitaan vain erittäin liukkailla talvikeleillä. Valaistut pyöräilysillat jokisuiston alueella ilahduttavat pyöräilijöitä talvien pimeinä iltoina. Myös meren jäällä pyöräilystä on tullut suosittu harrastus Oulussa.
Kuva: Talvipyöräily on suosittua Oulussa – myös meren jäällä.