Pohditko, mitä tekemistä ja näkemistä Toppilansalmessa on? Entä millainen Toppilansalmi on asuinalueena? Oulun keskustan pohjoispuolella sijaitseva Toppilansalmi on alue, jossa menneisyys ja tulevaisuus kohtaavat. Aikaisemmin teollisuusalueena tunnettu Toppilansalmi on viime vuosina kehittynyt merkittävästi ja on nyt yksi Oulun mielenkiintoisimmista ja kehittyvimmistä kaupunginosista. Tämä artikkeli tutustuttaa sinut Toppilansalmen historiaan, nykyhetkeen ja tarjoaa vinkkejä siitä, mitä alueella kannattaa nähdä ja kokea.
1. Salmi
Oulun Toppilansalmi on noin 2,5 kilometriä pitkä ja sata metriä leveä vesiväylä, ja samalla se on salmen pohjoispuolella sijaitsevan asuinalueen nimi. Salmen pohjoispuolista rantaa myötäilee pyörätie, jota pitkin alueeseen on helppo ja mukava tutustua pyöräillen, kävellen tai vaikkapa sähköpotkulaudalla. Kohde sopii erityisesti alueen historiasta ja mielenkiintoisesta arkkitehtuurista kiinnostuneille, mutta sopii myös kalastukseen, pyöräilyyn ja veden ääressä lenkkeilystä pitäville.
Salmi on tärkeä vesireitti keskustasta merelle ja se yhdistääkin Oulujoen suistoalueen Perämereen. Salmi muodostui Oulujoen vuoden 1724 suurtulvan seurauksena. Toppilansalmea pitkin pääsee moottoriveneellä, soutuveneellä, kajakilla, kanootilla ja sup-laudalla. Salmea pitkin kulkee yksi Oulujoen suiston suosituimmista melontareiteistä, Hietasaaren kierros.
Kuva: Toppilansalmi on suosittu veneväylä.
Toppilansalmessa yhdistyy uusi ja vanha mielenkiintoisella tavalla. Se on historiallinen satama- ja teollisuuskäytössä ollut alue, joka on nostettu uuteen loistoon rakentamalla alueelle uusia kerrostaloja ja trendikkäitä asuntoja. Toppilansalmi onkin nykyään erittäin suosittu asuinalue Oulussa, sillä siellä voi nauttia vesistön läheisyydestä ja kauniista historiallisista rakennuksista, joista suuri osa on suojeltuja.
Kuva: Toppilansalmi on tunnelmallinen myös ilta-aikaan.
2. Toppilansalmen pitsihuvila Villa Ellala
Toppilansalmen alueella on säilynyt 1800-luvun näyttäviä pitsihuviloita, joita kannattaa käydä ihailemassa. Toppilansalmi oli 1800-luvulla alueen porvareiden suosittu kesänviettopaikka. Höyrymyllyntien varrella sijaitseva Huvila Villa Ellala on valmistunut vuonna 1879 ja se on Albert Oskar Snellmannin rakennuttama. Huvilassa on alueen huviloille tyypillinen tähystystorni. Tontilla sijaitsee myös maakellari ja vanha konttorirakennus. Huvilan vieressä on jykevä vanhojen mäntyjen metsikkö.
Osoite: Höyrymyllyntie 7
Kuva: Oulun Toppilansalmen Villa Ellala.
3. Villa Hannala
Villa Hannala on vuodelta 1859 peräisin oleva pitsihuvila Toppilansalmen rannalla. Se on nykyään kahvilakäytössä, ja se on kunnostettu EU:n ja valtion rahoituksella vuonna 2008. Huvila on laivanvarustaja Johan Wilhelm Snellman Gerhardssonin rakennuttama. Yleisilme on koristeellinen, ja huvilassa on alueelle tyypillinen tähystystorni. Villa Hannala sijaitsee vuoden 2025 asuntomessualueen vieressä.
Osoite: Kahvelitie 1
Kuva: Villa Hannala.
4. Toppilan Mallasjuomatehtaan konttorirakennus
Toppilassa toimineen olutpanimon Toppilan Mallasjuomatehtaan vanha konttori- ja asuinrakennus vuodelta 1856 on Toppilansalmen alueen vanhimpia rakennuksia. Sen rakennutti Henrik Tornberg. Huvila on upea esimerkki nikkarityylistä ja näkemisen arvoinen kohde.
Osoite: Mallastie 4
Kuva: Toppilan mallasjuomatehtaan konttorirakennus.
5. Toppilan mallasjuomatehtaan rakennukset
Toppilansalmessa sijaitsee Toppilan Mallasjuomatehtaan vanhoja rakennuksia. Toppilan Mallasjuomatehtaan perusti kauppias Isak Wilhelm Fellman vuonna 1862 ja se kantoi aluksi nimeä Toppilansalmen oluttehdas. Nykyään suuri osa panimon tiloista ei enää ole käytössä, mutta tuovat upeaa rouheaa ilmettä alueelle. Punaisessa hirsirakennuksessa toimii tilausravintola. Hirsirakennuksen pohjakerros on muurattu tiilestä. Punatiilinen tehdasrakennus on vuodelta 1889. Siinä on näyttävä tiilimuurattu piippu, koristeelliset räystäät ja pienet ikkunat. Vuonna 1976 lahtelainen Mallasjuoma oy (myöhemmin osa Hartwallia) osti tehtaan ja Toppilan oluen paneminen loppui vuonna 1979. Tehdas ehti toimia 117 vuotta. Vuonna 2020 Hartwall toi Toppilan oluen takaisin markkinoille päivitetyllä reseptillä.
Osoite: Mallastie 4
Kuva: Toppilan panimon vanhoja tiloja.
6. Toppilan vanha myllyrakennus
Oulun tunnetuimpiin rakennuksiin kuuluva vuonna 1924 valmistunut Vaasan valssimylly on nykyään asuinkäytössä ja sijaitsee Höyrymyllyntien ja Toppilansalmen välissä. Rakennusta korotettiin vuosina 1927 ja 1948. Tarkkaan katsoessa korotusten jäljet näkyvät edelleenkin päätyseinässä. Kun rakennus muutettiin asuinkäyttöön vuonna 2018, se purettiin päätyä lukuun ottamatta ja rakennettiin uudelleen asunnoiksi siten, että rakennuksen muoto säilytettiin vanhaa mukaillen. Rakennus voitti Kestävä kivitalo -palkinnon vuonna 2019. Nykyään se kantaa nimeä As Oy Toppilan punainen mylly.
Osoite: Höyrymyllyntie 8
Kuva: Toppilansalmen mylly.
7. Toppilansalmen siilo
Toppilansalmen vartta kulkiessa huomion herättää pyöreitä torneja muistuttava asuinrakennus. Kyseessä on asuinkerrostalo, jonka muotokieli mukailee paikalla sijainneita jo purettuja SOK:n pyöreitä siilotorneja. Parvekkeiden pyöreät muodot antavat rakennukselle sen omaperäisen ilmeen. Rakennus valmistui vuonna 2014 asuinkäyttöön ja siinä toimii As Oy Oulun Tervahovin Siilot. Rakennuksen läheisyydessä sijaitseva rantabulevardin laituri on suosittu piknikpaikka.
Osoite: Siilotie
Kuva: Toppilansalmen siilo.
Pyöreiden siilotornien takana sijainnut vanha SOK:n siilorakennus on myös muutettu asuinkäyttöön. Rakennus on katedraalimainen, sillä keskiosa on nostettu korkeammaksi ja sivuilla on korkeat näyttävät pilarit. Päädyssä korkealla on pyöreä ikkuna, joka muistuttaa merellisyydestä.
Osoite: Siilotie
Kuva: Toppilansalmen siilo.
8. Kemikaalivarasto K21
Siilotien varrella sijaitsi myös 1950-luvulla valmistunut kemikaalivarasto, joka oli näkyvä ja helposti tunnistettava rakennus. Rakennus muistutti alueella toimineesta teollisuudesta. Sen yläosa oli vuorattu aaltopellillä ja alaosa oli betonia. Rakennus oli suojeltu. Se purettiin vuonna 2023 ja sen tilalle rakennetaan uudisrakennusta, joka mukailee vanhaa ilmettä.
Osoite: Siilotie
Kuva: Toppilansalmen entinen kemikaalivarasto purettiin vuonna 2023. Tilalle rakennetaan uudisrakennus, joka mukailee vanhan rakennuksen muotoa. Uudisrakennuksen on määrä valmistua vuoden 2024 loppupuolella.
9. Toppilan sahan höyryvoimalarakennus
Ranta-Toppilan sataman alueella sijaitsee historiallinen Toppilan sahan vanha höyryvoimalarakennus. Toppilan höyrysaha aloitti toimintansa vuonna 1878. Rakennus on toiminut höyryvoimalana, majoitusrakennuksena ja öljyntorjunta-asemana. Nyt tiloissa toimii Toppilansalmen vesiliikuntakeskus. Voimalan piippu on purettu. Saha lopetti toimintansa vuonna 1930.
Osoite: Merivirrantie 17, 90520 Oulu
10. Toppilan vanha juna-asema
Toppilansalmen rannassa sijaitsee vanha Toppilan rautatieasema. Vuonna 1889 valmistunut Toppilan juna-asemarakennus on nykyään yksityiskäytössä, ja pieni pätkä raiteita on edelleen paikallaan. Pihapiiriin on rakenteilla muitakin rakennuksia. Toppilan satamaan tullut junaliikenne palveli aikanaan vain tavaraliikennettä, olihan satama tärkeä kauppaväylä maailmalle.
Osoite: Höyrymyllyntie 38
11. Toppilan vanha satama oli ennen Oulun pääsatama
Toppilansalmen satama oli Oulun tärkein ulkosatama ennen Oritkarin satamaa. Toppilansalmen satama on edelleen käytössä, vaikka ei enää entisessä määrin. Satamassa voi tänä päivänä bongata muun muassa Oulu-laivan ja laivojen katselu on hauskaa tekemistä erityisesti lapsille.
Toppilansalmen ylittävä Möljän silta valmistui vuonna 2012. Se yhdisti Hietasaaressa sijaitsevan vuoden 2005 asuntomessualueen kiinteämmin mantereeseen. Sillalta saa otettua kauniita kuvia salmesta ja se on valaistu pimeään aikaan.
Kuva: Oulun Toppilansalmen satama.
12. Tervan tiet -muistomerkki
Toppilansalmen rannalla on muistomerkkejä, jotka korostavat alueen tärkeyttä menneiden vuosisatojen historiassa. Tervankuljetuksen ja Toppilan tervahovin ajoista muistuttaa Oulun Seudun Kainuulaiset ry:n teettämän Tervan tiet -teos, joka koostuu luonnonkivistä ja niiden pintaan kiinnitetyistä tervansoutuaiheisista teräselementeistä.
Muistomerkin tarkoitus on korostaa tervakaupan merkitystä Kainuun ja Oulun vaurastumiselle sekä tervansoutajien rohkeutta. Teoksen on tehnyt oululaislähtöinen kuvanveistäjä Mikko Tapio, ja hän on käyttänyt teoksessa Kainuussa tyypillisesti esiintyvää luonnonkiveä, gneissiä. Tervan tiet- muistomerkki sijaitsee Höyrymyllyntie 8:n läheisyydessä salmen rannalla.
Kainuulaiset talonpojat soutivat tervaa satoja kilometrejä Kainuun jokien latvavesiltä Ouluun meren äärellä sijainneeseen tervahoviin saakka. Tervahovi oli merkittävä alueen vaurastumisen kannalta ja Oulu on jossain määrin tänä päivänäkin profiloitunut tervakaupungiksi. Tervahovi perustettiin vuonna 1777 ja se paloi vuonna 1901. Sen toiminta loppui vuonna 1910. Tervaa vietiin maailmalle laivanrakennusta varten.
Kuva: Tervan tiet -muistomerkki Toppilansalmessa.
Kuva: Tervan tiet -muistomerkissä yhdistyvät kivet ja metalli.
13. Tornion maihinnousun muistomerkki
Kun salmen pohjoisrantaa jatketaan kohti merta, vastaan tulee toisesta maailmansodasta muistuttavat vierekkäiset muistomerkit. Korkeampi niistä muistuttaa Toppilansalmen satama olleen Tornion maihinnousun lähtösatama vuosina 1944–1945 Lapin sodan aikaan. Muistomerkki on vuodelta 1994 ja sen on suunnitellut oululainen arkkitehtiopiskelijoiden ryhmä: Birgitta Hepokangas, Kimmo Sutinen ja Eric Tähtinen. Muistomerkissä betonipylvästä kiertää rautaspiraali, jonka tarkoitus on kuvata sodan savuja. Taontatyön teki Heino K. Tuomivaara. Muistomerkin takapuolelle on upotettu sodanajan esineitä: telamiina, sotilaskypärä ja rumpulipas. Muistomerkki sijaitsee Toppilansalmen rannalla. Mantereen puolesta rannan myötäistä pyörätietä jatketaan Möljän sillan ali luoteeseen noin 350 metriä, kunnes muistomerkki on vasemmalla puolella pyörätietä.
Kuva: Tornion maihinnousun muistomerkki Toppilansalmessa.
14. Perämeren merisotilaallisen tukikohdan muistomerkki
Perämeren merisotilaallisen tukikohdan muistomerkki sijaitsee Tornion maihinnousun muistomerkin vieressä. Muistomerkki tuo esiin sen, että Toppila oli Perämeren keskeinen merisotilaallinen tukikohta. Muistomerkin on pystyttänyt Panssarilaivojen perinneyhdistys vuonna 2019.
Kuva: Perämeren merisotilaallisen toiminnan muistomerkki Toppilansalmessa.
Kuvat: Oulunmatka.fi ja Museovirasto (Lunte, Albert, JOKA Journalistinen kuva-arkisto)